Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Trudnice s dijagnozom poremećaja spavanja imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porođaj od onih koje nemaju poremećaje spavanja, objavili su istraživači u studiji objavljenoj na internetu u "Obstetrics & Gynecology".

"Žene s dijagnozom nesanice su imale gotovo dvostruko veći rizik od ranog prijevremenog poroda (prije navršenog 34. tjedna trudnoće) u usporedbi sa ženama bez dijagnoze poremećaja spavanja", napisala je Jennifer N. Felder, PhD, sa Sveučilišta Kalifornija, San Francisco. "Važnost tih nalaza može biti velika jer postoje studije koje pokazuju da više od 50% trudnica ima klinički značajnu nesanicu."

Žene s apnejom u snu su imale veći od dvostrukog rizika za prijevremeni porođaj u usporedbi s onima koje nisu imale apneju u snu.

Prema autorima, nedavni podaci ističu rastući trend u stopi prijevremenih porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama; prijevremeno rođenje je svjetski ubojica broj jedan male djece.

Iako više čimbenika igra ulogu u etiologiji prijevremenog poroda, prethodne su studije pokazale da poremećaji spavanja mogu biti novi čimbenik rizika za prijevremeno rođenje.

Dr. Felder i njeni kolege su proveli retrospektivnu studiju sa ženama koje su rodile živorođenu djecu iz jednoplodnih trudnoća između 20. i 44. tjedna trudnoće bez kromosomskih abnormalnosti ili velikih strukturnih oštećenja.

Upotrijebili su dizajn studije u kojem su se 2,172 žena s dijagnostičkim kodom za poremećaj spavanja tijekom trudnoće podudarale s 2,172 žena bez dijagnoze poremećaja spavanja, ali sa sličnim čimbenicima rizika za prijevremeni porod, kao što je raniji prijevremeni porođaj, dijabetes ili hipertenzija.

Kod žena s dijagnozom poremećaja spavanja, više od 30% je imalo nesanicu, a 56.9% je imalo apneju za vrijeme spavanja. Drugi poremećaji spavanja (5.4%) su bili manje uobičajeni.

Sveukupno, 14.6% žena s dijagnozom poremećaja spavanja je rodilo prije 37 tjedana trudnoće, u usporedbi s 10.9% onih bez takve dijagnoze.

Čini se da postoji veza između poremećaja spavanja s prijevremenom rupturom plodnih ovoja i spontanim prijevremenim porođajem, napominju autori.

U usporedbi sa ženama bez poremećaja spavanja, one s dijagnozom poremećaja spavanja su imale veću učestalost prijevremene rupture plodnih ovoja, spontanih i induciranih prijevremenih porođaja.

Kada se analiziraju pojedinačne dijagnoze, vjerojatnost prijevremenog porođaja prije 37 tjedana trudnoće je bila 1.3 za žene s nesanicom i 1.5 za osobe s apnejom u snu. Stopa prijevremenog porođaja prije 37 tjedana bila je 10.9% među onima bez dijagnoze poremećaja spavanja.

Stope prijevremenog porođaja prije 34 tjedna su bile i više nego dvostruko veće u žena s apnejom u snu i gotovo dvostruke u onih s nesanicom.

Međutim, stope prijevremenog porođaja nisu bili znatno veće u žena s drugim poremećajima spavanja.

Drugi poremećaji spavanja su bili povezani s povećanim rizikom za preranu rupturu plodnih ovoja prije navršenog 34. tjedna trudnoće.

Sveukupno, rezultati ove studije pojačavaju one iz prethodnih studija koje su dokazale da postoji povezanost apneje spavanja i prijevremenog poroda, kažu autori.

Iako rezultati ovog istraživanja pokazuju povezanost poremećaja spavanja tijekom trudnoće i prijevremenog porođaja, autori naglašavaju da je "potrebno testirati je li to uzročni odnos, identificirati biološke mehanizme i testirati učinkovitost liječenja poremećaja spavanja tijekom trudnoće i učinak na prijevremeni porod. "


 

Obstet Gynecol. Published online 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve