Datum zadnje izmjene: 29. 12. 2019.

Dnevne potrebe u magneziju iznose oko 5 mg/kg tjelesne težine (oko 400 mg/dan). Sadržaj magnezija u našoj prehrani je pak većinom ispod 300 mg/dan. Ovakva nesrazmjera dovodi se u vezu sa stalnim osiromašenjem tla (time i namirnica) u magneziju, kao i načinom prehrane (prehrana bogata bjelančevinama i mastima) koja otežava resorpciju magnezija.

U trudnoći rastu potrebe za magnezijem uslijed rasta djeteta i pojačanog metabolizma trudnice. Magnezij i kalcij su minerali koji se nadopunjuju, vrše bitne i često o prečne funkcije u našem organizmu; magnezij opušta mišiće, dok ih kalcij potiče na rad, na kontrakciju. Istraživanja pokazuju kako unos dovoljne količine magnezija tijekom trudnoće može pripomoći u tome da se spriječe prijevremene kontrakcije maternice te samim time i prijevremeni porod. Magnezij u trudnoći također pomaže izgradnji zuba i kostiju kod djeteta, a majci pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi te regulira razinu kolesterola i omogućava pravilan rad srca. Isto tako, magnezij u trudnoći pomaže i kod smanjivanja grčeva u nogama. Manjak magnezija u trudnoći može voditi do pojave preeklampsije, prijevremenog poroda, smrti dojenčadi te urođenih mana kod djeteta.

Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da se učestalost i opseg navedenih komplikacija u trudnoći može smanjiti pravovremenim nadomjestkom magnezija. Preporučena doza je oko 300 mg/dan. S obzirom na veoma pozitivne rezultate kao i nedostatak neželjenih učinaka pri oralnoj terapiji magnezijem, nadomjestak magnezija trebalo bi prakticirati tijekom cijele trudnoće, također i u odsustvu kliničkih simptoma manjka magnezija.

Namirnice koje su bogate magnezijem: produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.

Tijekom klinički normalne trudnoće razina magnezija u krvi značajno se smanjuje ukoliko se magnezij ne nadomjesti. U posljednjem tromjesečju trudnoće manjak magnezija je najjače izražen. U ovo vrijeme fetalni organizam sa svoje strane troši dnevno 5 - 7.5 mg magnezija.

Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima (rani vodeći simptom), te se javljaju umor i nesanica. U slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova. Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik prijevremenog porođaja ili pobačaja. Kod fetusa, usljed manjka magnezija može doći do zastoja u rastu.

U slučaju da trudnica ne unosi dovoljne količine magnezija putem hrane, kroz razgovor s liječnikom može pronaći određene dodatke prehrani i dogovoriti njihov dozvoljeni dnevni unos. Prenatalni vitamini za trudnice su dobra opcija kada se mineralni i nutrijenti ne mogu unijeti prehranom.

Magnezij

Infuzija otopine magnezija kod prijevremenog poroda

Kod prijevremenih trudova i prijevremenog poroda, kada prijevremena aktivnost maternice i kontrakcije nastaju prije 37. tjedna trudnoće, u sprječavanju ili odgađanju poroda koristi se infuzija s otopinom magnezijeva sulfata. Početna doza je 4-6 g magnezij sulfata u prvih 15-30 minuta, a doza se održava na oko 2-3 g po satu. Magnezij u infuziji opušta glatku muskulaturu maternice na razini neuromišićne spojnice, gdje djeluje kao oponent kalciju.

Premda učinak magnezijeva sulfata varira od trudnice do trudnica, intravenska infuzija se pokazala korisnom za usporavanje trudova. Istraživanja pokazuju da magnezijev sulfat može odgoditi porod za par dana, ovisno o drugim čimbenicima koji utječu na početak poroda. Ponekada je dovoljno odgoditi porod samo za 48 sati, kako bi se primjenom kortikosteroida izazvalo sazrijevanje plućne funkcije, čime se perinatalna smrtnost smanjuje za 40%.

Nuspojave te terapije su valovi topline, glavobolja ili mučnina, pa iako nuspojave mogu biti nelagodne za majku, nisu opasne za majku niti za fetus.


 

dr. Vesna Harni

Povezane teme