Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2020.

Trudnicama se obično savjetuje da izbjegavaju pretjeranu izloženost toplini zbog zabrinutosti da bi to moglo naštetiti njihovoj nerođenoj djeci. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da trudnice mogu vježbati na toplom vremenu i koristiti kratke tople kupke ili saune bez rizika povezanih s prekoračenjem tjelesne temperature tijela od 39° C. Studija objavljena u "British Journal of Sports Medicine" zaključuje da je, iako je rizik od toplinskog stresa nizak, potrebno više studija kako bi se ocijenila sigurnost žena koje su fizički aktivne u vrućim klimatskim uvjetima.

Smjernice

Žene se potiču da tijekom trudnoće ostanu fizički aktivne kakobi sačuvale dobro zdravlje. Međutim, stručne smjernice stručnih tijela, uključujući Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, obeshrabruju korištenje toplih kupki i sauna tijekom trudnoće radi zaštite od visoke vrućine i vlage.

Tekuće smjernice ne definiraju jasno kritične granice toplinskog stresa koji treba izbjegavati. U pokušaju da ih pojasne, međunarodni tim istraživača je analizirao kako tijelo reagira na toplinu u trudnoći i da li se kapacitet tijela za regulaciju topline poboljšava tijekom trudnoće.

Analizirali su 12 studija koje su izvijestile o temperaturnom odgovoru tijelazbog toplinskog stresa kod 347 žena u bilo kojoj fazi trudnoće, bilo vježbanjem ili iz okoline, kao što su saune i vruće kupke. Primijetili su da niti jedna žena u studiji nije premašila preporučenu granicu temperature od 39 ° C.

Najveća pojedinačna temperatura tijela je bila 38,9 ° C Najviša prosječna temperatura tijela je bila 38,3 ° C kod vježbanja na kopnu i 37,5C za vježbanje u vodi. Najviša prosječna temperatura tijela je bila 36,9 ° C za kupanje u toploj vodi i 37,6 ° C za boravak u sauni.

Sigurnosne granice

Na temelju tih rezultata su istraživači izračunali da trudnice mogu sigurno sudjelovati u do 35 minuta intenzivne aerobne vježbe pri temperaturama zraka do 25 ° C i 45% relativne vlage. Također mogu sigurno sudjelovati u aqua-aerobnim vježbama temperature vode u rasponu od 28.8C do 33.4C do 45 minuta i sjediti u vrućim kupkama na 40 ° C ili vrućim / suhim saunama na 70 ° C s 15% relativne vlažnosti do 20 minuta bez bojazni od prekoračenja preporučene granice temperature. Ovise uvjeti mogu primijeniti u bilo kojoj fazi trudnoće, kažu istraživači.

Tim je također ustanovio da dolazi do smanjenje porasta temperature tijelakako trudnoća napreduje, pružajući podršku teoriji da se toplinska regulacija poboljšava tijekom trudnoće. Sugeriraju da bi to moglo biti povezano s promjenama tjelesne mase i površine.

Jesu li vruće kupke i saune sigurne u trudnoći?

Čuvaj se

Dr. Virginia Beckett, opstetričar konzultant i glasnogovornik Royal College of Obstetricians and Gynaecologists komentira e-mailom: "Malo je istraživanja provedeno o posljedicama toplinskog stresa kod trudnica i RCOG pozdravlja sva nova istraživanja u ovom području." 

"Trenutačne NHS smjernice preporučuju izbjegavanje korištenja saune, jacuzzija i parnih prostorija tijekom trudnoće zbog rizika od pregrijavanja, dehidracije i nesvjestice - trudnice već imaju povećani rizik za nesvjesticu zbog hormonalnih promjena." "Iako ova nova studija nije pronašla porast temperature tijela iznad preporučene granice od 39 ° C u 347 trudnica izloženih toplinskom stresu kod bilo koje vježbe ili kroz pasivno grijanje, kao što je korištenje saune ili sjedenje u vrućoj kupelji, i dalje preporučujemo da trudnice slijede savjete NHS-a i vode računa o vježbanju i visokim temperaturama teuzimanju puno tekućine." 

"Ako žene dožive bilo kakve neobične simptome ili se osjećaju loše, trebale bi prestati vježbati i odmah se obratiti zdravstvenom radniku." "Mnogo je zdravstvenih prednosti za održavanje fizičke aktivnosti tijekom trudnoće i snažno potičemo žene da vježbaju tijekom trudnoće. Ne treba se baviti sportovima u kojima postoji rizik od udarca u abdomen, a žene s nekim patološkim medicinskim stanjem ili koje nisu vježbale prije trudnoće bi trebalezatražiti savjet od svog liječnika ili primalje prije nego što se počnu baviti sportom. "

 

Izvor:
British Journal of Sports Medicine; Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG)

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve