Datum zadnje izmjene: 24. 02. 2020.

Muškarci s karcinomom testisa imaju značajno veću vjerojatnost da imaju majku s rakom jajnika nego muškarci bez malignog oboljenja, prema novom studiju Familial Study of Cancer Ovarian / FOCR.

"Rezultati ovog istraživanja daju uvjerljive preliminarne dokaze o povezanosti obiteljskog raka jajnika i raka testisa koji se može pripisati X-povezanom modelu prijenosa", izjavili su dr. Kirsten B. Moysich i kolege iz Roswell Park Comprehensive Cancer Center u "Cancer Epidemiology". 

Poznati čimbenici rizika za tumore testisa zametnih stanica (TGCT) uključuju kriptorhizam, osobnu i obiteljsku povijest raka testisa i visinu odrasle osobe, napisali su dr. Moysich i njen tim. Da bi se utvrdilo može li obiteljska povijest raka jajnika također povećati rizik, koristili su podatke iz FOCR kod 2.636 obitelji s višestrukim slučajevima raka jajnika, uključujući 31 obitelj s rakom jajnika i povijesti raka karcinoma testisa. Bilo je 34 muškaraca s rakom testisa i 2.894 s drugim vrstama raka. 

Muškarci s karcinomom testisa su imali više od tri puta veću vjerojatnost da imaju majku s karcinomom jajnika nego oni koji su imali druga maligna oboljenja (omjer vjerojatnosti, 3,32, P = 0,004), ali nisu imali značajnije izglede imati sestru s karcinomom jajnika. Iako nitko od bolesnika s karcinomom testisa nije imao baku s očeve strane s rakom jajnika, 25% je imalo baku s majčine strane s rakom jajnika. 

"Gledajući unatrag, FOCR je analizirao obitelji s višestrukim slučajevima raka jajnika i najmanje jednim slučajem raka testisa za ponovno kontaktiranje postojećih takvih obitelji da se ažuriraju informacije i prikupe biouzorci za genetske analize", napisali su znanstvenici. "Te analize mogu pružiti uvid u etiologiju i uzorke prijenosa oba raka i izložiti nove genske ciljeve za prevenciju i terapiju."

 

IZVOR: http://bit.ly/2Gz4DMj
Cancer Epidemiol 2018.

 
 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve