Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.

Zna se da zdravlje trudne žene utječe na zdravlje i razvoj njezinog djeteta, no novo istraživanje pokazuje da beba također može utjecati na majčino zdravlje. Naime, čini se da je spol fetusa povezan s rizikom da trudnica razvije gestacijski dijabetes u prvoj trudnoći i, ako je imala gestacijski dijabetes, da će naknadno dobiti dijabetes tipa 2. U retrospektivnoj desetogodišnjoj studiji gotovo svih trudnica u pokrajini Ontario, Dr. Ravi Retnakaran (Mount Sinai Hospital, Toronto, ON) i Dr. Baiju R Šah (Sunnybrook Health Sciences Centre, Toronto, ON) su otkrili su da je rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa povećan za 3% kod žena koje su nosile dječaka.

"Razlike su toliko male da to vjerojatno neće napraviti razliku u skriningu [za gestacijski dijabetes]" rekao je Dr. Shah. Međutim, ova studija govori o tome na koji način su trudnoća i majčinski dijabetes povezani i kako djeca utječu na zdravlje majki (kao i obrnuto). Studija je objavljena online u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Fetalni spol i dijabetes majke

U prethodnoj manjoj studiji su istraživači pokazali da su trudnice koje su nosile dječaka imale veću vjerojatnost da će razviti gestacijski dijabetes (Diabetes Care 2015; 38: 844-851.). U ovoj studiji su htjeli utvrditi je li spol fetusa povezan s majčinim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 nakon porođaja ili razvojem gestacijskog dijabetesa u kasnijim trudnoćama. Dr. Retnakaran i Shah su analizirali podatke iz potraživanja pokrajinskih zdravstvenih osiguranja od žena u Ontariju, koji su bile u dobi od 15 do 49 godina i imale jednoplodnu prvu trudnoću između travnja 2000. i ožujka 2010.

Oko polovice žena je nosilo djevojčicu (313.280), a ostatak je rodio dječaka (329.707). Mali postotak (3,6%) od žena je imalo gestacijski dijabetes. Stanovništvo je praćeno za medijan od 3,8 godina. Za to vrijeme je kod 16.272 žena dijagnosticiran dijabetes tipa 2 prije trudnoće, a 39,5% žena koje su imale gestacijski dijabetes u prvoj trudnoći su ga također imale u drugoj trudnoći.

Istraživanje otkriva tri glavne značajke

Prvo, kao što je prikazano u ranijem manjem istraživanju, muški fetus je faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa. Žene koje su rodile dječaka su imale veći rizik za gestacijski dijabetes u prvoj trudnoći. Štoviše, žene koje su rodile dječaka su imale veći rizik za gestacijski dijabetes u drugoj trudnoći. Drugo, među ženama koje su imale gestacijski dijabetes tijekom prve trudnoće, one koji su rodile djevojčicu su imale veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Te žene su vjerojatno imale lošiju funkciju beta stanica jer su i dalje razvijale gestacijski dijabetes čak i u odsutnosti štetnog metaboličkog učinka dok su nosile muški fetus, nagađaju autori.

Treće, kod žena koje nisu imale gestacijski dijabetes tijekom prve trudnoće a nosile su djevojčicu, nakon što su imale dječaka u svojoj drugoj trudnoći su imale povećani rizik za gestacijski dijabetes. To pojačava izvorni nalaz da imati dječak povećava rizik za gestacijski dijabetes a ima curu ne povećava, kažu znanstvenici. Ali priznaju da nisu imali nikakve podatke o funkciji beta stanica kod tih majki, što je ograničenje studije.
Ipak, studija pokazuje da "spol djeteta i majčin status [gestacijskog dijabetesa] mogu zajedno pružiti uvid u rizik žene za dijabetes nakon porođaja i u narednim trudnoćama", napisali su dr Retnakaran i Shah. "Fetalni spol se tako pojavljuje kao prethodno neprepoznat faktor povezan s općenitom povijesti majčinog rizika za dijabetes nakon porođaja te u naknadnim trudnoćama."

 

J Clin Endocrinol Metab. 2015.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve