Datum zadnje izmjene: 06. 09. 2020.

Intrauterini uređaji (IUD) / spirale, sigurni su i vrlo učinkoviti za regulaciju menstruacije i kontracepciju kod adolescentica s tjelesnim, intelektualnim i razvojnim poteškoćama, pokazala je retrospektivna studija.

Američko udruženje opstetričara i ginekologa (ACOG) navodi uporabu IUD-a s levonorgestrelom 52 mg / hormonska spirala za nerotkinje (LNG-IUD), kao opciju za regulaciju menstruacije kod adolescentica s invaliditetom, ali nedostaju podatci o njegovoj upotrebi u ovoj populaciji.

"Proveli smo ovu studiju jer postoji puno razloga zbog kojih mlade žene s invaliditetom i njihove obitelji mogu zatražiti regulaciju menstruacije, a svejedno ima minimalno objavljenih informacija o različitim tretmanima", rekla je dr. Beth Schwartz sa sveučilišta Thomas Jefferson, Philadelphia.

"LNG-IUD je sjajna opcija za žene s invaliditetom, ali pacijentice, obitelji i zdravstveni djelatnici rijetko ih smatraju izborom zbog zabluda o tome jesu li prikladni za upotrebu u ovoj populaciji. Nadamo se da će ovo istraživanje podići svijest o održivosti i sigurnosti ove opcije i za kontracepciju i za regulaciju menstruacije kod mladih žena s invaliditetom ", rekla je dr. Schwartz.

Istraživači su pregledali podatke 159 djevojčica i mladih žena s tjelesnim, intelektualnim i razvojnim teškoćama koje su dobile LNG-IUD. Samo je sedam pacijentica (4%) bilo seksualno aktivno.

Prosječna dob umetanja LNG-IUD bila je 16,3 godine (raspon od 9 do 22 godine); 96% IUD-a umetnuto  je u operacijskoj sali. Stopa amenoreje / izostanka menstrualnog krvarenja, iznosila je otprilike 60% tijekom uporabe IUD-a među onima za koje su bili dostupni podatci praćenja.

Devedeset i pet posto pacijentica koristilo je LNG-IUD jednu godinu, a 73% pet godina. Dvadeset i šest pacijentica koristilo je IUD duže od petogodišnjeg odobrenog trajanja. Prekid prije pet godina bio je zbog problema s krvarenjem (sedam pacijentica), sistemskih hormonskih nuspojava (tri pacijentice) i zabrinutosti zbog vaginalne ili maternične infekcije (dvije).

"Komplikacije su bile rijetke. Nepravilan položaj i izbacivanje uređaja bile su najčešće komplikacije, s kombiniranom stopom od 5%. Nije bilo slučajeva zdjelične upalne bolesti, perforacije maternice ili trudnoće", izvijestili su dr. Schwartz i kolege u svom članku.

Ovo je daleko najveća studija o primjeni hormonske spirale u adolescentica i mladih žena s invaliditetom, koja pruža prijeko potrebne podatke o terapijskoj koristi i sigurnosti ove opcije za regulaciju menstruacije i kontracepciju u ovoj populaciji.

Spirala sigurna i učinkovita kod adolescentica s invaliditetom

U povezanom uvodniku, dr. Cynthia Robbins i dr. Mary Ott sa Sveučilišta Indiana u Indianapolisu kažu da ova studija potvrđuje da su IUD-i sigurni i prihvatljivi kod adolescentica s posebnim potrebama.

U članku se također postavljaju tri važna pitanja o korištenju IUD-a i izboru kontracepcije među adolescenticama s invaliditetom: prepoznavanje seksualnosti adolescentice i prava na seksualno i reproduktivno zdravlje;  odluka o riziku / koristi uporabe LNG-IUD-a i utjecaj na kvalitetu života; i maksimalna autonomija i dignitet pacijentice.

Adolescentice s invaliditetom često su izostavljene u odlukama o reprodukciji, pri čemu te odluke padaju na njihove roditelje ili staratelje i zdravstvene djelatnike.  

U zajedničkom pristupu donošenju odluka zdravstveni djelatnici, adolescentice i, kad adolescentice odaberu, roditelji dijele najbolje dostupne podatke o mogućnostima kontracepcije.

"Kao kliničari, na nama je da istaknemo sposobnost tih adolescentica da ostvare svoja prava na seksualno i reproduktivno zdravlje", zaključuju urednici.

 

IZVOR: https://bit.ly/39lAZsx i https://bit.ly/2OR9spf

Pedijatrija, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve