Datum zadnje izmjene: 19. 09. 2020.

Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje porast mrtvorođenih beba tijekom pandemije COVID-19, a istraživački tim kaže da je moguća izravna posljedica infekcije SARS-CoV-2 virusom.

Znanstvenici su usporedili rezultate trudnoća u Sveučilišnoj bolnici St. George u Londonu u razdoblju prije nastupanja COVID-19 pandemije, od 1. listopada 2019. do 31. siječnja 2020. i u razdoblju pandemije od 1. veljače 2020. do 14. lipnja 2020. godine.

Incidencija mrtvorođene djece bila je značajno veća tijekom razdoblja pandemije (9.31 / 1,000 rođenih beba) u odnosu na predpandemijsko razdoblje (2.38 / 1,000 ), razlika od 6.93 mrtvorođenih na 1,000 rođenih beba.

"Primijećeno povećanje mrtvorođenja tijekom pandemije COVID-19 je alarmantno, ali potvrđuje izvješća o povećanju slučajeva neobjašnjivog mrtvorođenja od strane mnogih kliničara", rekla je dr. Asma Khalil iz Sveučilišne bolnice St. George.

Nisu utvrđene značajne razlike između dva vremenska razdoblja za prijevremeni porođaj, prijem u neonatalnu jedinicu ili porođaj carskim rezom.

Niti jedno mrtvorođenje u razdoblju pandemije nije bilo u žena kojima je dijagnosticiran COVID-19, ali nadzorne studije trudnica pokazale su da je velika većina slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 bila asimptomatska. Donedavno je i testiranje u Velikoj Britaniji bilo ograničeno na simptomatske pacijente koji zahtijevaju prijem u bolnicu.

Alternativno, kažu da je povećanje mrtvorođenosti zbog neizravnih učinaka, poput nevoljkosti odlaska u bolnicu kada je to potrebno, kao u slučaju smanjenja pokreta fetusa, straha od izlaganja COVID-19 virusu ili se ne želi dodatno opterećivati nacionalna zdravstvena služba. Promjene u opstetričkim uslugama također mogu igrati ulogu.

"Trudnice trebaju potražiti medicinski savjet ako imaju bilo kakvih nedoumica, uključujući smanjenje pokreta djeteta. Zdravstveni radnici trebaju osigurati protok informacija, tako da trudnice znaju kome se obratiti i što učiniti ako imaju tegobe", rekla je dr. Khalil.

Porast mrtvorođenja tijekom COVID pandemije

Teško je izvući opće zaključke temeljene na jednoj studiji s malom populacijom ispitivanja. Ako je zaista povećana stopa mrtvorođenosti, nije jasno koja je osnovna etiologija dobila status SARS-CoV-2, a možda nisu bili poznati ostali čimbenici rizika obolijevanja.

Uz to, nije bila podudarna skupina žena prije i nakon pandemije; stoga usporedbe možda nisu valjane. Čekamo objavu dodatnih podataka radi učinkovitijeg savjetovanja naših pacijentica, ali naravno potičemo mjere ublažavanja, uključujući fizičko distanciranje, nošenje maski i pravilnu higijenu ruku.

 

IZVOR: https://bit.ly/2B1UPME

JAMA, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve