Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Rezultati kineske studije pokazuju da se veza između reproduktivnog stanja žene i rizika za karcinom dojke razlikuje kod žena s BRCA1 naprema BRCA2. Rezultati su temeljeni na meta-analizi 10 studija koje su uključivale 10,807 slučajeva karcinoma dojke i 10,591 kontrolnih sudionica; sve sa mutacijom BRCA1 ili BRCA2. Nije bilo značajne povezanosti između pariteta i rizika za karcinom dojke ni kod BRCA 1 niti kod BRCA2 mutacije, napisali su dr. Xiaoaon Liu i kolege (First Affiliated Hospital with Nanjing Medical University, Nanjing, Kina).

Starija životna dob i prva trudnoća, dojenje najmanje 1-2 godine, te kasnija životna dob pojave prve menstruacije bili su značajno povezani sa smanjenim rizikom kod žena s BRCA1 mutacijom, napisali su autori 12. prosinca 2013. u Cancer Epidemiology. Vrijeme prvog porođaja, dojenje i životna dob za menarhe nisu utjecali na rizik za razvoj karcinoma dojke kod nositelja BRCA2 mutacije. "Rezultati sugeriraju da postoji različiti rizik za karcinom dojke kod nosioca BRCA1 i BRCA2 mutacije povezan s reproduktivnim stanjem žene", zaključili su istraživači. "Razlike koje su viđene kod nositeljica mutacije BRCA1 i BRCA2 gena povezane s reproduktivnim stanjem žene pokazuju da postoji razlika u odgovoru na hormonski utjecaj."

"Potrebne su daljnje studije koje će objasniti mehanizme kojima reproduktivno stanje žene utječe na nosioce BRCA1 i BRCA2 mutacija a koji bi nam mogli pomoći u prevenciji karcinoma dojke", dodali su. Dr. Leena Hilakivi-Clarke (Georgetown University, Washington) napisala je: "Veoma je važno utvrditi da li reproduktivni faktori utječu na rizik za karcinom dojke zbog mutacija koje se događaju na 'jakim' tumor - supresorskim genima jer će to utjecati na odluku žene da li napraviti mastektomiju i salpingo-ooforektomiju."

"Rezultati pokazuju da trudnoća u kasnijoj životnoj dobi štiti protiv karcinoma dojke uspoređujući s trudnoćom u ranijoj životnoj dobi što je skroz suprotno utjecaju trudnoće na sporadične karcinome dojke", objasnila je dr. Hilakivi-Clarke. "Nije skroz objašnjivo zašto je je tako. Rezultati bi se mogli interpertirati tako da se savjetuje nositeljicama mutacije BRCA1 gena da pričekaju s prvom trudnoćom do 30 godina, a da zatim dugo doje, otprilike dvije godine", rekla je dr Hilakivi-Clarke. "Nositeljice mutacije BRCA2 gena ne moraju prolagođavati svoj reproduktivni život rizicima za karcinom dojke."

Dr. Claudine Isaac (Georgetown University) je izjavila za Reuter Health da bi ona bila 'veoma oprezna' s rezultatima u savjetovanju nosiocima BRCA1 i BRCA2 mutacije. "Ovi rezultati su temeljeni na meta-analizi iz retrospektivnih studija i nemaju dovoljnu težinu da služe kao preporuke. Slažem se s dr Hilakivi-Clarke da je pomalo iznenađujuće da reproduktivni čimbenici ne utječu na nosioce BRCA2 jer oni razvijaju tumore slične onima sa sporadičnom bolesti (i češće su ER+)."


Članak: Reproductive Risk Factors for Breast Cancer Differ With BRCA1 vs BRCA2. Medscape, 2014.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve