Datum zadnje izmjene: 25. 09. 2022.

Unatoč nedvosmislenim preporukama za univerzalno testiranje BRCA zametne linije kod žena s rakom jajnika, analiza velike baze podataka komercijalnog osiguranja između 2008. i 2018. pokazala je da je samo oko jedna trećina (33,9%) takvih pacijentica imala takav probir.

Nalazi su objavljeni u istraživačkom pismu u znanstvenom časopisu JAMA Network Open.

Nalazi su "jasan dokaz" da testiranje BRCA genetskih mutacija (gBRCA) "ostaje nedovoljno korišteno", rekli su istražitelji predvođeni Stephanie Cham, doktoricom medicine, ginekološkom onkološkom suradnicom u Brigham and Women's Hospital u Bostonu.

Oko 15% karcinoma jajnika ima varijacije gBRCA, a to ima važne implikacije za liječenje, uključujući povećanu osjetljivost na kemoterapiju na bazi platine i inhibitore PARP te poboljšano preživljavanje, objašnjavaju autori. Smjernice preporučuju univerzalno testiranje od 2010.

Kako bi procijenili stopu testiranja, istraživači su analizirali podatke o tvrdnjama iz Aetna/CVS Health za 3.603 žene s rakom jajnika koje su imale kemoterapiju temeljenu na platini unutar 6 mjeseci nakon biopsije ili operacije.

Analiza je pokazala da je samo 1.220 žena (33,9%) testirano na BRCA zametne linije tijekom razdoblja istraživanja, iako su se stope testiranja tijekom godina poboljšale sa 14,7% u 2008. na 46,4% u 2018. Također je došlo do poboljšanja vremena od medijana od 280 dana nakon prvog zahtjeva za kemoterapiju 2008. do medijana od 72,5 dana u 2018.

Stope testiranja bile su niže za žene od 65 godina ili starije, u odnosu na one ispod 50 godina; one su također bili niži u žena s Charlsonovim indeksa komorbiditeta od najmanje 2 u odnosu na 0 i za žene koje se liječe u ordinacijama u zajednici ― gdje je gotovo 80% žena dobilo njihovu skrb ― u odnosu na akademske i NCI centre.

Medicinski i ginekološki onkolozi imali su sličnu stopu testiranja, ali su drugi liječnici testirali rjeđe, možda zbog "nepoznavanja smjernica", komentirali su istraživači.

"Buduće studije trebale bi ispitati prepreke pravodobnom testiranju... osobito za starije žene u praksi u zajednici. Intervencije usmjerene na kliničare ključne su jer nepostojanje preporuka onkologa ostaje najveća prepreka testiranju", rekli su.

Ograničenja studije uključivala su korištenje biopsije/operacije za datum dijagnoze, ograničene sociodemografske podatke i mogućnost da su žene kasnije testirane na tečajevima liječenja.

 

JAMA Netw Open. 2022

Povezane teme

  Novosti - Sve