Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene u srednjim godinama imaju usporen rad vagusa za kontrolu srca tijekom vazomotornih simptoma (VMS), potvrdila je velika nova studija.

"Tijekom valunga žene doživljavaju značajno usporenje parasimpatičkog živčanog sustava u kontroli srca," objasnila je u telefonskom razgovoru za Reuters Health Dr. Rebecca Thurston sa Sveučilišta Pittsburgh School of Medicine, jedna od autora studije. "Počeli smo doživljavati valunge kao markere kardiovaskularnih rizika, dovodeći u pitanje koliko su stvarno benigni i fiziološki", dodala je.

Iako više od 70% žena ima valunge i noćno znojenje tijekom perimenopauze, fiziološka podloga VMS je slabo razumljiva, napisali su u svom izvješću dr Thurston i njezini kolege, objavljenom na internetu 20. veljače u Menopause. Nekoliko studije je otkrilo usporenu vagalnu kontrolu srca tijekom VMS, dodali su, ali su te studije bile male, a mnoge su samo mjerile VMS tijekom spavanja.

U trenutnoj studiji, istraživači su pratili VMS kod 215 žena u dobi od 40 do 60 godina u razdoblju od 24 sata, koristeći kožnu provodljivost u području sternuma, te u isto vrijeme prateći otkucaje srca, promjenjivost otkucaja srca i disanje. Oko 70% žena je izjavilo da ima VMS, a ostatak je reklo da nisu imali VMS u prethodna tri tjedna.

Žene su u prosjeku imale 10 fizioloških VMS tijekom 24 sata, sedam u budnom stanju, a tri za vrijeme spavanja. Bilo je ukupno 2,386 fiziološki otkrivenih VMS kod svih sudionica studije, a 958 sudionica je samo navelo da osjeća VMS.

Respiratorna sinus aritmija (RSA) je bila značajno povećana tijekom VMS u odnosu na razdoblje prije i poslije, otkrili su dr Thurston i njezin tim. Smanjenje RSA s VMS je bilo nešto veće tijekom spavanja.

Povremeni valunzi ne bi trebali izazvati zabrinutost kod žena za kardiovaskularno zdravlje, rekla je dr Thurston, ali vrlo česti valunzi mogu signalizirati kardiovaskularne probleme. "Kad imate ženu koja trenutno ima puno vazomotornih simptoma, budite sigurni da je na vrhu sa kardiovaskularnim čimbenicima rizika", rekao je jedan od istraživača.

Također je dodala da liječnici trebaju savjetovati svoje pacijente da tehnike koje mogu pomoći vratiti ravnotežu autonomnog živčanog sustava kao što su opuštanje, meditacija, joga i duboko disanje, mogu pomoći "ublažiti" simptome, iako ima malo istraživanja o njihovoj učinkovitosti.

Fizička aktivnost također pomaže kod VMS, dodala je dr Thurston, jer poboljšava raspoloženje i san.


 

IZVOR: http://bit.ly/1PGfIGK
Menopause 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve