Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2022.

Ubrzo nakon što su cjepiva protiv COVID-19 postala dostupna, pojavila su se anegdotska izvješća o promjenama u menstrualnom ciklusu, još više razgranata na društvenim mrežama.

U izvješću objavljenom u izdanju ACOG-ovog "Green Journala" iz siječnja 2022., koje je dobilo veliku medijsku pozornost, istražitelji su analizirali podatke iz naširoko korištene aplikacije za podizanje svijesti o plodnosti poznate kao 'Natural Cycles'.

Ova studija je procijenila je li cijepljenje protiv COVID-a povezano s promjenama u karakteristikama menstrualnog ciklusa u američkih žena u dobi od 18 do 45 godina koje su prijavile redovite cikluse i nisu koristile hormonske kontraceptive.

Izvješće je koristilo podatke prikupljene između listopada 2020. i rujna 2021. i uspoređivalo promjene menstrualnog ciklusa među cijepljenim osobama tri ciklusa prije i tri ciklusa nakon cijepljenja, s podacima iz šest ciklusa u necijepljenih žena.

Aplikacija je tražila od korisnika da prijave primitak ili neprimanje cijepljenja protiv COVID-a, uključujući vrstu cjepiva. Na temelju kriterija Međunarodne federacije ginekologije i opstetricije, promjene duljine ciklusa manje od 8 dana smatrane su normalnim.

Među gotovo 4000 žena s procjenjivim podacima o menstrualnom ciklusu, više od polovice je cijepljeno tijekom razdoblja istraživanja.

Sveukupno, primitak cijepljenja bio je povezan s povećanjem duljine ciklusa za manje od 1 dana, a udio žena koje su doživjele promjene u duljini ciklusa od 8 dana ili više bio je 4% -5%. Slično je bilo i među cijepljenim i necijepljenim ženama.

Utjecaj cjepiva protiv COVID-a na menstrualne cikluse

U analizi podskupine koja se fokusirala na žene koje su primile dva cijepljenja unutar jednog menstrualnog ciklusa, povećanje duljine njihovog sljedećeg ciklusa bilo je 2 dana. Međutim, unutar dva sljedeća ciklusa, duljina ciklusa postala je slična u cijepljenih i necijepljenih žena.

Kada su analizirane žene koje su primile drugu injekciju u sljedećem ciklusu, cijepljenje više nije bilo povezano sa značajnim razlikama u duljini menstrualnog ciklusa.

Vrsta cjepiva nije bila povezana s promjenama u ovim nalazima. Isto tako, cijepljenje nije bilo povezano s promjenama u trajanju menstrualnog tijeka.

Ograničenja ove studije uključuju činjenicu da je velik udio žena koje su koristile ovu aplikaciju za menstruaciju bile bijele rase i dobro obrazovane, te da nisu prikupljene nikakve informacije vezane za primanje dopunskih injekcija.

Općenito, ova pažljivo provedena studija potvrđuje anegdotske izvještaje da cijepljenje uzrokuje promjene u duljini menstrualnog ciklusa. Međutim, žene koje razmišljaju o cijepljenju protiv COVID-a mogu se uvjeriti da cijepljenje ne dovodi do klinički značajnih ili dugotrajnih promjena u menstruaciji.

 

Andrew M. Kaunitz. Impact of COVID Vaccines on Menstrual Cycles - Medscape - Jan 21, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve