Datum zadnje izmjene: 10. 03. 2024.

Brzi razvitak novih tehnologija i nagomilavanje znanstvenih spoznaja uz nezaobilaznu činjenicu da se ginekologijom bavi i sve veći broj žena, zasigurno su pridonijeli snažnim promjenama koje gotovo svakodnevno zahvaćaju ovo područje:

 • Napredovanjem kolposkopije i poštedne kirurgije te uporabom dijatermijske omčice (LETZ), klasična konizacija ostaje rezervirana samo za liječenje posebnih oblika predstadija karcinoma vrata maternice.
 • Razvitak vulvoskopije omogućio je identifikaciju vulvarnih dermatoza i izdvojio je lihen sklerozus vulve iz skupine obligatnih prekanceroza koje zahtijevaju opsežne kirurške intervencije.
 • Umjesto velikih i mutilantnih zahvata u ginekološkoj onkologiji, u stalnom je porastu proces individualizacije operativnog zahvata, te poštedni zahvati kod ranih oblika karcinoma.
 • Hormonska spirala tijekom prijelaznog razdoblja drastično je smanjila učestalost kiretaža i histerektomija zbog neuzastavljivih materničnih krvarenja.
 • Menopauzalne tegobe uspješno prevladavamo načinom života, promjenama u prehrani, koristimo fitoterapiju, hormonsku terapiju i psihofarmake gdje je to potrebno.
 • Kombiniranim probirom i neinvazivnim prenatalnim testovima točno se postavlja dijagnoza kromosomopatija.
 • Najsuvremeniji ultrazvuk s digitalnom tehnologijom kao petom dimenzijom, omogućuje prikaze fetusa iz svih kutova, koji nisu uvijek dostupni standardnim pregledom.

Uporedo s jačanjem medicinskog kredibiliteta u dijagnostici, praćenju i liječenju ginekoloških stanja i bolesti, došlo je i do jačanja svijesti o potrebi osobnog angažmana u zaštiti, njezi i primjeni odgovarajućih preparata i postupaka za očuvanje integriteta zdrave kože u intimnom području.

Promjene kože u intimnom području su prirodne i dio su biološkog procesa starenja neposredno povezanog sa starenjem ostalih organa. Razlog tome je anatomska i fiziološka povezanost kože intimnog područja s organima koje prekriva. Manji, u smislu manje vidljiv i povezan s manje nelagode, je izgled kože koja stari. Prirodnim starenjem i promjenama u strukturi epidermisa, koža postaje tanja, fragilnija, suha, hrapava, neelastična, sklonija je pucanju i manje je otporna prema prodoru stranih tvari i bakterija. Međutim, starenje kože i promjene u razini estrogena u prijelaznom razdoblju i menopauzi, uzrokuju i promjene u strukturi potkožnog tkiva, gdje se smanjuje broj stanica kao i broj krvnih žila uslijed čega nastaju brojne smetnje koje bitno utječu na kvalitetu svakodnevnog, kao i spolnog života žene. Posebno poglavlje u životu svake žene predstavljaju porod i porođajne traume, ginekološke operacije pri kojima se odstranjuju maternica i jajnici, ali i uzimanje antiestrogena u okviru liječenja nekih malignih bolesti, kao što je to rak dojke. Pored toga, oštećenja u imunološkom odgovoru koja izazivaju kožne bolesti kao što su vulvarne dermatoze - lihen sklerozus, planus i simpleks, izazivaju brojne, često nesnosne tegobe.

Najčešći od ovih simptoma su:

 • svrbež i pečenje u intimnom području,
 • suhoća i pucanje kože,
 • slabost i gubitak elastičnosti kože i sluznica i
 • bolnost prilikom intimnog odnosa.

Ovi problemi često se ignoriraju kako od strane pacijentica tako i od strane liječnika, svrstavajući se u neželjene pojave prirodnog procesa starenja. Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ovim tegobama na novi, inovativan način, uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije u različitim oblicima kao što su laserska fototerapija, laserska fotodestrukcija i laserski skalpel / laserska kirurgija.

Laser u ginekološkoj terapiji

Laserska fototerapija

Laserske tehnologije obuhvaćaju nekoliko postupaka u ginekološkoj praksi. Prije svega to je uporaba toplinske energije laserskog svjetlosnog snopa za revitalizaciju tkiva s ciljem regeneracije i pomlađivanja, što se naziva laserska fototerapija. Laserska fototerapije novi je jedinstveni metod obnavljanja i pomlađivanja tkiva u intimnom području. Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda, laserski sustav oslobađa toplinsku energiju, koja se u vidu laserskih stupaca upucava u dublje slojeve tkiva. Između laserskih stupaca ostaju područja ili frakcije netaknutog tkiva, zbog čega se ovaj tip laserske fototerapije naziva frakcijski laser. Frakcijski laser omogućuje poticanje staničnih promjena koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana.

Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost kože i mukoze. Postupak preoblikavanja i regeneracija tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti stijenka intimnih organa za učinak pomlađivanja. Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu. Popularni naziv ovog postupka,  MonaLisa Touch ili dodir Mona Lize, nastao je prema najčuvenijem zagonetnom smješku.

Obnavljanjem tkiva,  oporavljaju se funkcije:

 • prehrane tkiva,
 • vlaženja,
 • tonusa i
 • osjetljivosti.

Uporaba frakcijskog lasera je najveća prednost MonaLisa Touch postupka, kako za rezultate tako i sigurnost pacijentice, jer je na ovaj način toplinska energija pohranjena u idealnoj dubini u tkivu. Frakcijski laserski tretman ostavlja većinu površinskog epitelnog sloja netaknutom, što je važno iz perspektive sigurnosti. Sam tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju. Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak dobije nakon tri fototerapijska postupka, koji se obavljaju u razmacima od 6-8 tjedana. Većina pacijenata primjećuje značajno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena, pacijentima se preporučuje godišnja kontrola i eventualno ponavljanje postupka. Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma atrofije, ili želite učinak pomlađivanja, laserska fototerapija je održiva opcija, potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima.

Pored vaginalne atrofije, laserska fototerapija primjenjuje se u liječenju vulvarnih dermatoza i prije svega lihena sklerozusa, vulvodinije i inkontinencije. U okviru ginekološke estetike prepoznate indikacije za lasersku fototerapiju su prekomjerna relaksacija i opuštanje kože u predjelu vanjskog spolovila, kao i njeno izbjeljivanje. Vrlo često, osobito kod naglog mršavljenja ili prirodno sa starenjem dolazi do prekomjerne relaksacije i otezanja kože vulve i velikih usana. Opuštanje kože je prirodan proces koji često obuhvaća tkivnu atrofiju, kao posljedicu normalnog vulvovaginalnog starenja i povezan je sa smanjenjem krvnog optoka ili gubitkom hormonalne stimulacije. Također može biti posljedica trudnoće i poroda, ili značajnog gubitka tjelesne težine u mlađih žena. U ovim slučajevima se koristi isti postupak laserske fototerapije koji izaziva zatezanje vulve, regeneraciju kože i potkožnog tkiva kao i pomlađeni izgled.

Promjenom karakteristika laserskih snopića, povećanjem njihove gustoće i smanjenjem dubine ciljaju se melanociti u bazalnom sloju epitela. Ove stanice nose tamni pigment melanin, pa se pored navedenog laserska fototerapija može služiti i za izbjeljivanje tamnijih područja vulve ili oko anusa. U nastavku na laserski postupk, u svrhu izbjeljivanja se tijekom sljedećih tri tjedna nastavlja s uporabom određenih kozmetičkih sredstava koji pospješuju piling slojeva kože. Ovo je isključivo estetski zahvat.
 

Laser u ginekološkoj terapiji

Laserska fotodestrukcija / evaporizacija


Snaga ili jakost toplinske energije snopića laserske svjetlost mogu se mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija. Laserska fotodestrukcija označava mogućnost razaranja različitih struktura, benignih izraslina i tumora na vanjskom spolovilu,  ali i liječenje benignih i premalignih promjena kako na vratu maternice, tako i u vagini ili na vulvi osobito onih koje su nastale kao posljedica infekcije HPV-om i za koje nema odgovarajućeg tretmana kao što su intraepitelne lezije pločastog epitela. Prednosti laserske fotodestrukacije nad kirurškim rezom i laserskim skalpelom je u tome što nije potrebno šivanje tretiranog područja, manja je bolnost, vrijeme zahvata i oporavak su značajno manji. Nakon zahvata nije potrebna antibiotska terapija. Medicinski gledano, najvažnija primjena laserske fotodestrukcije u ovom području  je u liječenju VIN-a / intraepitelnih lezija pločastog epitela vulve i VAIN-a / intraepitelnih lezija pločastog epitela vagine, koje mogu voditi u nastanak karcinoma vulve i vagine. Laserskom fotodestrukcijom u genitalnom području uništavamo vaginalne kondilome, papilome i druge izrasline i benigne tumore. Uporaba CO2 lasera u liječenju ovih promjena je sigurna i učinkovita, a vrši se uz kolposkopsku vizualizaciju lezija.

Laserska fotodestrukcija se vrlo uspješno primjenjuje i kod vulvodinije, umjesto kirurškog zahvata vestibulektomije. Na temelju prospektivnih studija i randomiziranih kliničkih pokusa, najučinkovitiji kirurški postupak u liječenju vulvodinije i provocirane vestibulodinije je vestibulektomija, a učinkovitost CO2 laserska evaporizacije jednaka je učinkovitosti vestibulektomije u liječenju pacijentica s vulvodinijom.

Prednost nad elektrokoagulacijom opisanih promjena je u tome što nema negativnih posljedica. Umjesto suženja, striktura i ožiljnih promjena vagine, nakon laserske fotodestrukcije se epitel u cijelosti obnovi zajedno s krvnim žilama, tako da se radi o pravom procesu regeneracije nakon zahvata. Oporavak nakon laserske evaporizacije je gotovo trenutačan ako se radi o sasvim malim destrukcijama, kada nije potrebno šivanje, a rana zarasta od podloge prema površini uz minimalnu njegu.


Laserski skalpel / Laserska kirurgija

Laserski skalpel koristi se kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postiže se točnija linija urezivanjem odnosno optimalan rez, dok udaljavanjem laserske sonde dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila i minimalnog krvarenja. U estetske svrhe, laserski skalpel se koristi u okviru labioplastike / korekcije malih ili velikih usana, vaginoplastike, perineoplastike i redukcije hipertrofične kože prepucija ili aberantnih nabora u genitalnom području.

Labioplastika je postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih labija uz pomoć kirurškog zahvata. Obično se provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana koje ometaju svakodnevno funkcioniranje kao što su sjedenje i bavljenje sportom – vožnja biciklom, ali i normalna spolna aktivnost. Labioplastika se može samostalno, kada se korigiraju samo male usne, ili u kombinaciji s labioplastikom velikih usana i kamuflažom klitorisa, korekcijom nabora i viška kože u predjelu prednje komisure i klitorisa. Među ostalim prednostima svakako treba napomenuti da je rez sto posto sterilan pa nije nužna naknadna primjena antibiotske terapije, skraćeno je vrijeme operacije kao i postoperativnog oporavka.
 

Primjena matičnih stanica / PRP postupak

Pored samostalne laserske terapije, frakcijski laser omogućuje i primjenu uporabu matičnih / stem stanica za regeneraciju tkiva intimnog područja. Ovaj postupak kojim se iz krvi pacijenta posebnim postupkom izdvaja plazma bogata matičnim stanicama označuje se i kao PRP, što je kratica za platelet-riched plasma.  Primjena frakcijskog lasera i laserskih stupića stvara sićušne mikropore kojim tkivo usisava plazmu s matičnim stanicama, za razliku od ovih postupka na drugim dijelovima tijela, kada je nužan postupak injiciranja plazme s matičnim stanicama. Matične stanica višestruko ubrzavaju postupak regeneracije, te je učinak samog postupka dulji.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i kozmetoloških postupaka prema Europskom društvu za estetsku ginekologiju (ESAG).Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Laser u ginekološkoj terapiji
Laser u ginekološkoj terapiji
 

Povezane teme