Datum zadnje izmjene: 30. 12. 2019.

Većina tegoba koje stvara genitalni herpes, ako se izuzme litičko djelovanje na stanice i stvaranje mjehurića, odvija se putem nadražaja živčanih završetaka u inficiranom području.

Simptomi koje opisujemo kod genitalnog herpesa predstavljaju simptome brze boli koji se prenose tankim i nemijeliniziranim vlaknima / alfa vlakna u kralježnicu, odnosu nadređene živčane centre u mozgu. Simptomi brze boli obuhvaćaju peckanje, probadanje, ubadanje, rezanje, bol kao porezotina papirom, dok su pečenje i svrbež znak aktivacije debljih i mijeliniziranih vlakana / delta vlakna i obično se javljaju kasnije. U svrhu ublažavanju ovih simptoma koristimo stare, dobre pučke savjete od nošenja široke odjeće do hladnih obloga i sjedećih kupki.

Ponekada je ove simptome vrlo teško razlikovati od smiptoma vulvodinije i intersticijskog cistitisa, pošto su u nastanku tih oboljenja uključeni isti mehanizmi i ista živčana vlakna. Dijagnostička dilema je tim veća, ukoliko nema vidljivh lezija u genitalnom području, tada od pomoći mogu biti serološka testiranja i empirijska primjena protuvirusnih lijekova.
 

Oblozi i kupke

Kako biste smirili neugodu, bolove i žarenje u područjima na kojima su izbili mjehurići, dva do tri puta dnevno napravite sjedeće kupke u blagoj otopini hipermangana, morske ili gorke soli. U fazi izbijanja mjehurića su korisne i ugodne sjedeće kupke u mlakim otopinama kamilice / Chamomilla  ili nevena / Calendula officinalis.  Kao obloge možete koristiti i komadiće vate ili gaze namočene u otopinu sode bikarbone kako biste alkalizirali kožu u područjima upale gdje se uslijed upalnih medijatora povećava njena kiselost.
 

Ublažavanje bolova

Bolove ublažite hlađenjem, osjet hladnoće prenosi se istim živčanim završecima kao i osjet boli. Pri tome prednost ima osjet hladnoće, pa stavljanjem hladnih obloga blokirate prijenos osjeta boli u središnji živčani sustav.  Kockice leda stavite u plastičnu vrećicu i omotajte ručnikom, pa hladite bolna područja. 

Oblozi od gela aloa vera najveće moguće koncentracije (99,9%)  možete koristiti od početka do kraja trajanja epizode genitalnog herpesa. Ublažava peckanje i nadraženost, ubrzava reepitelizaciju i djeluje blago antimikrobno i imunostimulativno.

Najučestalija eterična ulja koja se koriste za ublaživanje tegoba koje izaziva genitalni herpes u početnoj fazi prije izbijanja mjehurića i na same mjehuriće su ulje matičnjaka, ulje čajevca, ulje bergamota, ulje kadulje, ulje paprene metvice. Mogu se koristiti i ulje bosiljka, ulje lavande, ulje limuna, ulje cimeta, ulje citronele, ulje klinčića, ulje eukaliptusa, ulje geranija, ulje origana, ulje niaoulija, ulje timijana, ulje ružmarina. Ta ulja ili uljne mješavine se nanose na kožu manjim komadićem vate ili pomoću vatiranog štapića za čišćenje ušiju. 

Kad mjehurić pukne i stvori se ranica, prestanite korištenjem eteričnih ulja i nastavite korištenjem ulja koja pospješuju zacjeljivanje: ulje nevena, ulje gospine trave, ulje vitamina E i ulje jojobe.
 

Široka odjeća

Izbjegavajte nošenje uske i tijesno pripijene odjeće, pamučnog i obojenog rublja koje se ne može prati na višim temperaturama. 
 

Olakšavanje mokrenja

Pijte što više tekućine i čajeva s umirujućim i blagim diuretičkim djelovanjem / metvica, kamilica, preslica, matičnjak. Osjet nelagode u području mjehura se pojačava ako je mjehur prazan. 

Alternativni pristup u liječenju genitalnog herpesa

Ljekovite biljke

U liječenju genitalnog herpesa fitoterapija zauzima značajno mjesto. U tu svrhu koriste se uglavnom biljke koje imaju protuvirusno i protumikrobno djelovanje, kao i one koje mogu pridonijeti jačanju imunosnog sustava. 
 

Češnjak

Iznimno učinkovito sredstvo bez nepoželjnih nuspojava u liječenju herpesa, koji se stalno ponavlja, bilo da se radi o genitalnoj ili oralnoj formi, je češnjak. Za češnjak / Alium sativum su znanstveno dokazani snažno antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Zbog neugodnog zadaha pri uporabi češnjaka, mogu se koristiti kapsule u kojima je češnjaku oduzet miris. Preporuka je započeti s češnjakom već kod poznatog osjećaja žarenja koji predhodi izbijanju herpesa. Potrebno je uzeti odmah 12 kapsula, i potom nastaviti po 3 kapsule svaka 4 sata tijekom slijedeća tri dana. 

Ženama koje već dugo imaju herpes, a planiraju trudnoću ili su već trudne, savjetuje se uzimati 2 kapsule češnjaka na dan, a doza se može povisiti do 6 do 8 kapsula na dan, ukoliko je trudnica izložena pojačanom stresu. U fitoterapiji postoji niz ljekovitih biljaka koje djeluju na jačanje obrambenih funkcija tijela. Pod imunostimulirajućim djelovanjem podrazumijeva se terapijski postupak kojim se ojačavaju stanice nespecifičnog imunološkog sustava. 
 

Rudbekija

Najpoznatija ljekovita biljka koja snaži imunološki sustav je rudbekija, poznatija pod botaničkim nazivom ehinaceja. Ime ove biljke dolazi od grčke riječi “echinos” što znači “jež”, jer sjemenka u sredini cvijeta zbog sitnih bodlji podsjeća na ježa. 
Najproučavanije su i navjiše se koriste tri vrste rudbekije – purpurna rudbekija / E. purpurea,  uskolisna rudbekija / E. angustifolia i bljedolika rudbekija / E. pallida. Listove i korijenje ove biljke dobro su poznavali američki starosjedioci kao lijek za iscjeljenje bilo koje vrste rana. 

U jačanju obrambenih funkcija koristi se korijenje ili čitava biljka, bilo kao čajna mješavina, ili u vidu biljnih kapi, tableta i kapsula, dostupnih u biljnim ljekarnama. Osobito su ljekoviti svježi, u vrijeme cvjetanja ubrani nadzemni dijelovi purpurne rudbekije. Postoji preko 800 registriranih preparata rudbekije, čime je ovo najprodavaniji biljni modulator nespecifičnog imunološkog sustava. Glavni sastojci rudbekij su polisaharidi poput arabinoksilana i arabinogalaktana, flavonoidi poput rutozida i kvercetina, poliacetileni, alkilanidi i eterička ulja, a ove aktivne tvari jedna drugoj pojačavaju učinak. Različiti in vitro/in vivo pokusi su pokazali protuupalni, antiviralni i imunomodulacijski učinak.  

Djelovanje rudbekije temelji se na povećanju proizvodnje i pokretljivosti granulocita i makrofaga, podsticanju proizvodnje T-limfocita i njihove imunološke funkcije, te porastu razine interleukina-1 i interferona beta-2. U jednoj in vitro studiji pokazana je dobra učinkovitost preparata koji je sadržavao ekstrakt E. purpurea protiv virusa genitalnog herpesa.  Terapija preparatima rudbekije ne smije trajati dulje od osam tjedana, a već nakon tri tjedna preporučuje se stanka. Rudbekija se ne smije koristiti u slučaju alergijske reakcije na preparat, kao i kod progresivnih bolesti kao što su tuberkuloza, leukemija, kolagenoze i multipla skleroza. 

U poboljšanju funkcije imunološkog sustava osim rudbekije, mogu se koristiti i cvjetovi lipe i bazge, te majčine dušice koji potiču obrambene snage tijela i čiste tijelo znojenjem.
 

Propolis

Propolis sadrži biljne smole, eterična ulja i osmotske tvari, a najvažniji sastojak su biljni flavonoidi – galangin, pinocembrin i ostali. In vitro pokusi pokazuju antibakterijski i antiviralni učinak, posebice protiv virusa herpesa i gripe. Pretpostavljeni protuvirusni učinak propolisa je sprječavanje apsorpcije virusa na stanice domaćina i inhibicija nekih koraka replikacijskog ciklusa virusa. Zaključak malog randomiziranog dvostruko-slijepog pokusa ukrajinskih znanstvenika pokazao je značajno kraće trajanje simptoma, kao i zacjeljivanje ranica u skupini ispitanika s herpesom liječenih propolisom (lokalna uporaba 3% masti), u odnosu na lijek aciklovir i placebo. 

Sporedni učinak propolisa bio je iscjeljenje prateće vaginalne infekcije u 55% ispitanica, pri čemu u druge dvije skupine nije registriran učinak na vaginalnu floru. Neželjenih nuspojave uključuju alergijsku reakciju. Propolis se može primjenjivati oralno (kapsule i pastile) i vanjski (tekućina, mast). Preporučena dnevna doza iznosi 200 mg/dan.

Alternativni pristup u liječenju genitalnog herpesa

Sladić

Slatki korijen, likoricija / Glycyrrhiza glabra, omiljena biljka je kineskih travara, drevnih Grka i sjevernoameričkih Indijanaca. Glavni sastojak ove biljke je glicirizin (glicirizinska kiselina) koji ima snažno protuupalno djelovanje, djelotvorno i protiv virusa herpesa. 
Visoka koncentracija glicirizinske kiseline u sladiću inhibira u in vitro pokusima razvitak i citopatološki učinak virusa herpesa, kao i replikacijski ciklus. Lokalna primjena sladića značajno smanjuje vrijeme cijeljenja, kao i simptome (bol).
 

Matičnjak

Melissu officinalis su poznavali već Grci i Rimljani, a Plinije (1. stoljeće poslije Krista) ga preporučuje za liječenje hipohondričnih i histeričnih pojava zbog sedativnog učinka. Ekstrakt matičnjaka – lemon balm posjeduje također antivirusno djelovanje kod infekcije herpesom: značajno smanjuje simptome poput crvenila kože i otekline, ometa izbijanje mjehurića i ubrzava cijeljenje ukoliko se primjenjuje odmah pri izbijanju simptoma. Antiviralni učinak matičnjaka temelji se na inhibiciji replikacije virusa, a smatra se da taj učinak izaziva ružmarinska kiselina i drugi polifenoli. Matičnjak se primjenjuje u obliku kreme koja se koristi 2 do 4 puta na dan tijekom 2 do 5 dana. 
 

Sibirski ginseng

Eleuterokok / Eleutherococcus senticosus raste samoniklo u dolinama rijeka ili obroncima planina u Sibiru, Amurskoj oblasti i Sahalinu koji čine aubarktičku tajgu, pa ga nazivaju i korijenom iz tajge (Taigawurzel). Veliku popularnost stekao je u Kini, Koreji i Japanu. Sibirski ginseng nije pravi (panaks) ginseng, ali mu je dovoljno blizak da pokazuje slična korisna svojstva. Korijen sibirskog ginsenga sadrži brojne aktivne tvari koje se nazivaju eleuterozidi. Glavni eleuterozidi su siringin (fenilpropani) i liriodendrin (lignani). Eleuterokokovi preparati svrstavaju se u sredstva s antistresnim i adaptogenim djelovanjem, a posebnu ulogu imaju u jačanju imunološkog sustava. Dvostruko-slijepa, placebo-kontrolirana studija koja je obuhvaćala 93 ispitanika s genitalnim herpesom, pokazala je značajno smanjenje težine simptoma, trajanje i učestalost napadaja herpesa u skupini ispitanika koji su koristili sibirski ginseng. Nažalost, da bi se postigao ovaj učinak preparat je bilo potrebno uzimati najmanje 3 mjeseca, te se preporuke za uzimanje ovog prepoarata odnose prije svega na supresijsku terapiju. Ginseng se primjenju u obliku kapsula od 500 mg, u dnevnoj dozi od 2x500 mg/dan.
 

Australski čajevec

Na isti način se može primjenjivati ulje australskog čajevca. U slučaju da češnjak, propolis i melisa, odnosno australski čajevec ne zaustave izbijanje herpesa, u fazi izbijanja mjehurića se mogu koristiti cinkova mast, mast s vitaminom E, aloa vera gel ili mast s ekstraktom litija koji se koriste 4 puta dnevno, sve dok mjehurići ne nestanu. Aloa vera djeluje poticajno na oslobađanje tvari koje pokreću djelovanje imunološkog sustava. U pokusu in vitro antrakinon emodin iz aloe inaktivirao je virus genitalnog herpesa. 
Drugo istraživanje nalazi sinergistički učinak acemanana, drugog sastojka aloe i aciklovira protiv HSV-2. Vrlo je važan oblik primjene aloe, a najboljim se pokazala 0.5% hidrofilina krema. Kod osjetljivijih ljudi aloa može izazvati osip, svrbež i druge alergijske reakcije. Ulje litija značajno smanjuje bolove i skraćuje vrijeme ozdravljenja. U psihičkih bolesnika koji uzimaju litij značajno je niža učestalost ponovne pojave herpesa. 
 

Život s genitalnim herpesom

Ne dopustite da genitalni herpes upravlja vašim životom i utječe na vaše psihičko stanje. Nemojte ga ignorirati, ali mu se prilagodite. Učinite sve što je u vašoj moći da si olakšate epizode i suzbijete njihov intenzitet i učestalost:

  • zdravo se hranite,
  • boravite više na zraku,
  • praznite negativnu energiju sportom ili plesom,
  • ne uskraćujte si san,
  • priuštite si opuštajuće trenutke,
  • uživajte u životu.

Kad i ako bude teških trenutaka, ne smetnite s uma da jakost i učestalost epizoda s vremenom opada.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme