Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Pokazalo se i da prehrana utječe na jačinu i učestalost simptoma genitalnog herpesa. Preporučuje se jesti laganu hranu s puno svježeg voća i povrća te izbjegavati kavu, nikotin, alkohol, čokoladu, orašaste plodove, zob i smeđu rižu. Aktualne spoznaje ukazuju da prehrana i prirodni lijekovi često vrlo učinkovito skraćuju zacjeljivanje ranica i trajanje simptoma herpesa te smanjuju učestalost njegovog ponovnog pojavljivanja.

Još početkom 1950-ih godina otkriveno je da aminokiseline koje se nalaze u hrani mogu prigušiti ili potaknuti razvitak simptoma genitalnog herpesa. Tako je u in vitro / neživim pokusima na staničnim kulturama herpesvirusa dodatak aminokiseline arginina pospješivao rast i razmnožavanje virusa. Dodavanjem aminokiseline lizina, nasuprot tomu, rast i razmnožavanje virusa bilo je zaustavljeno.

Daljnja istraživanja su pokazala da se ne radi samo o količini, nego i o ravnoteži između arginina i lizina u hrani. Antagonizam između aminokiselina lizina i arginina doveo je do preporuka za smanjenje unosa namirnica bogatih argininom, te povećanja unosa namirnica bogatih lizinom ili uzimanje suplemenata aminokiseline lizin s ciljem skraćenja akutnih faza i produljivanja latenitnih faza genitalnog herpesa. 

 

Lizin

Lizin je jedna od osam temeljnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti samo. Mljevenjem žitarica iz njih se uklanja lizin, tako da ga u brašnu i drugim rafiniranim proizvodima ove vrste ima malo. Kuhanje bjelančevina zajedno sa šećerom također uništava lizin.

Upravo je to razlog što konzumiranje slatke i brze hrane povećava opasnost od nedostatka ove aminokiseline. Crveno meso, piletina, puretina, riba, jaja i druge životinjske bjelančevine, te krumpir, pivski kvasac i mahunarke sadrže dovoljne količine lizina. Vegetarijanci, kao i osobe na dijeti siromašnoj bjelančevinama možda neće dobiti dovoljno ove tvari. 

Lizin ometa apsorpciju glavnog virusnog hranjiva, aminokiseline arginina. Učinak L-lizina na herpesvirus istraživan je u mnogobrojnim kliničkim pokusima čiji rezultati nisu bili uvijek suglasni. Vjerojatno je preporuke za prehranu potrebno pratiti dulje vrijeme, te koristiti kritičnu dozu lizina. Lizin se uzima u dozi od 400 - 500 mg, dva do četiri puta na dan. Dnevna doza od 1 do 3 g sprječava nastanak simptoma, posebice mjehuriće.

Preporuke za prehranu kod genitalnog herpesa obuhvaćaju i istodobno smanjenje, odnosno izbacivanje iz uporabe namirnice s visokim sadržajem arginina koje bi mogle potaknuti razmnožavanje herpesvirusa. Namirnice bogate argininom su bademi, lješnjaci, orasi, kikiriki, brazilski orasi, indijski oraščići, kao i čokolada, te želatina. Općenito se smatra da je smanjenje potrošnje hrane bogate argininom dovoljno da suzbije virus.

Također se preporučuje smanjivanje unosa slijedećih namirnica ukoliko je njihov unos pojačan: ječam, kokos, kukuruz, prokulice, pšenica uključujući i pčenične mekinje, pšenične klice i gluten, tjestenina, zob.

Prehrambene mjere su najučinkovitije u sprječavanju ponovnog izbijanja herpesa ili u suzbijanju simptoma herpesa u početnim fazama, odmah nakon što prvi put započnu žarenje i peckanje koji ukazuju na herpes. Što prije se poduzmu koraci protiv virusa, tim bolje. Kad se genitani herpes jednom razbukti mjehurićima ili ranicama, uzimanje velikih količina lizina i smanjenje unosa arginina imaju daleko manju korist od discipliniranog pridržavanja preporučenog načina prehrane.

Herpes i prehrana

Izbjegavanje stresa

Kako stres potiče izbijanje herpesa važno je odvojiti vrijeme za aktivnosti koje smanjuju napetost kao što su mind-body tehnike tipa autogenog treninga, joge i meditacije. 

Savjetuje se izbjegavati sredstva koja razdražuju živčani sustav poput kave, čaja, alkohola i duhana, kao i teško probavljive hrane koja dovodi do porasta kiselosti – kisele reakcije (pH) organizma poput jakih začina, octa, crnog papra, velikih količina soli, gaziranih pića, kola napitaka, pice, kečapa i majoneze. 

Od pomoći mogu biti kratkotrajni postovi s voćem (namirnice lužnate reakcije), mnogo obične vode i biljni čajevi za čišćenje.

Od velike koristi može biti unos korisnih bakterija, kao što su bakterije u jogurtu ili dodaci laktobacilusa (Lactobacillus acidophilus). Ovdje se radi o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i vaginu. Te bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čini prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Također su mnogobrojne nadopune koje sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci. 

 

Nadopune prehrani

Ponovne epizode genitalnog herpesa možda se i ne mogu posve spriječiti, ali ono što se svakako može jest ojačati organizam za borbu s virusom te oslabiti njegovu aktivnost i kontrolirati učestalost. Uporaba biljnih i vitaminskih preparata protuvirusnog i imunostimulativnog djelovanja  u tome vam može pomoći.

Vitaminski preparati:

  • vitamini C i E
  • laktoferin 
  • kurkumin
  • minerali: cink i selen
  • kompleks vitamina B
  • bioflavonoidi 
  • aminokiselina lizin

Vitamin C povećava razinu glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline lizina koja snažno djeluje protiv virusa. Preporučena doza za vitamin C je 200 mg i cink 100 mg, a uzimaju se zajedno s bioflavonoidima tri puta na dan uz obrok, prije izbijanja simptoma. Imunološki sustav izravno jačaju i ostali nutrijenti kao što su beta karoten ili vitamin A, cink i kvercetin. 

Vanjska primjena otopine cinkova sulfata također se pokazala učinkovitom i za ublažavanje simptoma i za sprječavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme