Datum zadnje izmjene: 30. 12. 2019.

Za liječenje vulvovaginalne kandidijaze koriste se lijekovi, kreme, gelovi i vaginalete s protugljivičnim djelovanjem. Za neke je potreban liječnički recept, no većina je dostupna u bezreceptnoj prodaji. Lijekovi izbora u liječenju gljivične infekcije su derivati imidazola: klotrimazol, mikonazol i ekonazol, te polienski antibiotici kao što su nistatin, amfotericin i natamicin koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti.  Terapija može trajati svega jedan dan ili duže: 3 - 7 dana. Muškarcima se lijekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. 

Za samoliječenje su možete odlučiti ako ste sigurni da prepoznajete simptome i ne spada u skupinu rizičnu za spolno bolesti. Liječnički pregled je nezamjenjiv ako se radi o prvoj infekciji, u trudnoći ili tijekom dojenja, ako je kandidijaza otporna na liječenje ili se infekcija ponavlja a vama nije poznat uzrok.

Kandidijaza se učinkovito može tretirati raznim sredstvima za lokalnu primjenu. Bez obzira na trajanje terapije (jednodnevno liječenje jednom tabletom, trodnevno ili sedmodnevno liječenje vaginaletama ili vaginalnim kremama), učinkovitost terapije je podjednaka, jedino se mogu razlikovati nuspojave. Kod uzimanja tableta moguće je javljanje mučnine, grčeva, nadimanja, proljeva, osipa i alergijske reakcije. Moguće su čak i ozbiljnije nuspojave imate li problema s jetrom ili ako uzimate neke druge lijekove. 

Nuspojave vaginalnih krema, gelova i vaginaleta ograničene su na moguće lokalno peckanje i žarenje, pa ih je često puta nemoguće razlučiti od simptoma kandidijaze. Te su nuspojave srećom rijetke i kratko traju.

Liječenje partnera najčešće nije potrebno jer se gljivična infekcija rijetko prenosi spolnim putom. No to ne znači da je i nemoguća. U svakom slučaju, ako vaš partner ima simptome balanitisa /crvenilo, peckanje i nadraženost penisa, bit će mu potrebna terapija. Bolesnice bi trebalo upozoriti kako kreme i losioni za lokalnu primjenu sadrže mineralno ili biljno ulje koje može oslabiti prezervative na osnovi lateksa. Ako simptomi traju ili se pogoršavaju tijekom lokalnog liječenja, treba razmotriti mogućnost preosjetljivosti na lokalne fungicide. Recidivi su rijetki. Česti recidivi zahtijevaju dugotrajnu supresiju peroralnim lijekovima / sistemna terapija.

 

Liječenje kandidijaze

Sistemno liječenje

Posljedica neprirodnog bujanja gljivica nije samo lokalna vaginalna infekcija, već i utjecaj na propustljivost sluznice crijevnog trakta, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koji bi inače, kod intaktne funkcije sluznice crijeva, bili u potpunosti eliminirani / the leaky gut syndrom

Komplementarna medicina ukazuje kako je neophodno liječiti sveukupnu gljivičnu bolest a ne samo lokalnu infekciju, pa simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija:

  • Opći simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti.
  • Probavni simptomi: plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje, grčevi u crijevima.
  • Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
  • Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
  • Hormonalne smetnje: neredovita mjesečnica, menstrualni grčevi, premenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

 

U ovim slučajevima, kao i kod rekurentnih infekcija koje se ponavljaju, nezaobilazno je sistemno liječenje. U ovu svrhu koriste se jednokratna ili ponavljana primjena flukonazola ili itrakonazola u vidu tableta ili kapsula. 

Supresijska terapija podrazumijeva primjenu tri doze flukonazola od 150 mg, svaka doza nakon 72 sata, dok supresijska profilaksa označuje primjenu jedne doze flukonazola od 150 mg na tjedan tijekom najmanje četiri ili više tjedana (do šest mjeseci). 

Premda se u dvije trećine slučajeva gljivična infekcija ne prenosi spolnim odnosom, za vrijeme liječenja se savjetuje izbjegavanje spolnog kontakta.
 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme