Datum zadnje izmjene: 30. 12. 2019.

Candida Yeast

Candida Yeast predstavlja homeopatski pripravak / kapi koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu.

Lijek se nalazi u vidu zrnaca, koristi se 3 - 5 puta dnevno po 1 - 2 zrnca, na usta.

Candida Yeast potiče imunološki sustav crijeva na uspostavljanje zdrave ravnoteže gljivica u organizmu. 
 

Ulje australskog čajevca

Ulje australskog čajevca jednako je učinkovito u borbi protiv bakterijskih kao i protiv gljivičnih infekcija. Aktivni sastojak terpinen-4-ol i drugi terpeni odgovorni su za većinu antimikrobnih učinaka.

Mehanizam djelovanja je oštećenje stanične membrane bakterija ili gljivica. In vitro studije pokazuju učinkovitost protiv mnogih vrsta kandide, uključujući kandidu albikans, kandidu glabrata i parapsilosis. Intravaginalni preparati u obliku su globula, gela, vaginaleta i preparata za tuširanje, a djelotvorni su svi preparati s koncentracijom od najmanje 0.5% ulja australskog čajevca. 

Tipičan preparat sadrži jednu ili dvije kapi ulja australskog čajevca u želatinskoj kapsuli ispunjenoj uljem nevena, drugim biljnim uljima ili vodom. Primjenjuju se dvije kapsule u rodnicu uvečer, tijekom šest uzastopnih dana. Neželjeni učinak može biti alergijski kontaktni dermatitis.

Alternativni pristup kandidijazi

Borna kiselina

Uporaba borne kiseline sve je popularnija lokalna terapija u žena s ponavljanim i kroničnim simptomima gljivičnog vaginitisa. Borna se kiselina primjenjuje lokalno u vidu kapsula u dozi od 600 mg na dan tijekom dva tjedna. Najčešći pripravak je puder borne kiseline u želatinskoj kapsuli. U dozi od 600 mg dva puta tjedno se koristi u preventivne svrhe. 

Mogući neželjeni učinci su osjećaj peckanja u predjelu vulve i vagine, osobito u postmenopauzalnih žena ili u pacijentica s ranicama te peckanje u partnera ukoliko spolni odnos uslijedi neposredno nakon primjene borne kiseline.

 

Češnjak

U borbi protiv ponavljanih gljivičnih infekcija značajnu ulogu igra i češnjak, s poznatim lokalnim i sistemnim antimikrobnim učincima. Osim sumpornih glikozida, češnjak sadrži i hlapljivo ulje s aliinom, alicinom i dialildisulfidom, vitamin E, B1, B2, C i neke minerale i elemente u tragovima kao što su kalij, sumpor, jod, selen i silicij. Antibiotičke tvari češnjaka (ruski penicilin) su alicin i garlicin, koji in vitro djeluju protiv mnogih bakterija i gljivica. In vivo sprječava rast kako Gram-negativnih bakterija / E. koli, Proteus spp, Salmonela, Seracija, Enterobakter, Pseudomonas, Klebsiela, tako i Gram-pozitivnih bakterija / Stafilokokus aureus, S. pneumonia, S. Sanguis, Streptokokus gr. A, Bacilus antracis. 

U znanstvenim je pokusima češnjak pokazao aktivnost protiv 61 soja gljivica i 26 tipova kandide albikans izoliranih iz vagine, cerviksa i usne šupljine. 

Za lokalnu uporabu preporučuje se uzeti oguljeni režanj češnjaka i umotati u čistu gazu u obliku tampona, te ga potom zdrobiti neposredno prije uvođenja u vaginu. Terapija traje šest uzastopnih dana, a radi lakšeg vaginalnog uvođenja češnjak se može namočiti u maslinovo ulje. Neželjena djelovanja mogu biti alergijska reakcija i peckanje.

Alternativni pristup kandidijazi

Lifestyle

Od ostalih mjera koje spadaju u način života, potrebno je naglasiti važnost izbjegavanja kemijskih iritanasa, kao i nošenja tanga gaćica, hulahopki, tajica, tijesnih traperica i dokoljenica. Preporučuje se koristiti rublje koje je moguće prati na temperaturi od najmanje 60° C. Niže temperature pri pranju nisu dostatne za potpunu dekontaminaciju rublja, koje u tom slučaju može poslužiti kao izvor ponovne infekcije.


Zbrajajući mnogobrojne komplementarne i alternativne mogućnosti u liječenju posebice ponavljanih i kroničnih oblika gljivične infekcije, potrebno je naglasiti sljedeće korake:

  1. korak: Prepoznavanje predisponirajućih čimbenika za nastanak gljivične infekcije
  2. korak: Provođenje anti-kandida dijete
  3. korak: Uporaba probiotika
  4. korak: Vitaminske nadopune prehrani
  5. korak: Jačanje imunološkog sustava
  6. korak: Uporaba odgovarajućih antifungalnih preparata.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme