Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2022.

Čini se da nema koristi od davanja dodatnog kisika ženama tijekom porođaja, prema velikoj meta-analizi.

"Rezultati ove meta-analize sugeriraju da davanje kisika rodiljama kao odgovor na usporene otkucaje srca djeteta možda neće biti od pomoći i treba izbjegavati njegovu dugotrajnu primjenu satima", rekla je dr. Nandini Raghuraman sa Sveučilišta Washington u St. Louisu u Missouriju. "Ova analiza potaknuta je mješovitim dokazima za uporabu kisika u praksi. Neke studije pokazale su korist, druge nisu pokazale nikakvu korist, a neke su čak ukazivale da je ta praksa štetna", rekla je.

Meta-analiza je obuhvatila 16 randomiziranih kliničkih ispitivanja u kojima je uspoređena povezanost  primjene kisika u odnosu na sobni zrak mjerenjem njegovog parcijalnog tlaka u pupčanoj arteriji (UA – umbilikalna arterija) s neonatalnim ishodom, sveukupno u 1,078 rodilja koje su primale kisik i 974 žena koje su koristile sobni zrak.

Dodatak kisika rodiljama značajno je povećavao njegova parcijalni tlak u pupčanoj arteriji, dok nije pokazivao utjecaj na pH krvi / acidobazni status krvi koji je mjera fetalne patnje. "Acidobazni status krvi / pH u pučanoj arteriji ostao je sličan u obje skupine ispitanica, čak i nakon uzimanja u obzir pristranost, uporabu uređaja niskog protoka ili FIO2 manje od 60 posto", navode istraživači. Također nisu vidjeli značajne razlike između skupina u drugim plinskim mjerama u umbilikalnoj arteriji, stope prijema u neonatalne jedinice intenzivne njege i rezultata Apgar testa.

"Iako smo promatrali važne ishode poput neonatalnog pH, koji nam govori koliko je kisika dolazilo do bebe, nismo imali dovoljno objavljenih istraživanja koja su proučavala druge relevantne neonatalne ishode koji su važni za stvari poput neurorazvoja", rekla je dr. Raghuraman.

"Studije koje smo uključili u ovu analizu također su bile heterogene, što znači da su sve različito dizajnirane i uključivale su različite populacije pacijenata koje mogu ili ne moraju imati koristi od kisika", napomenula je. "Kisik se naširoko koristi, da bi ga presetali primjenjivati, a za uklanjanje iz aktualne kliničke prakse trebat će nam više istraživanja koja će promatrati određenu populaciju pacijenata i više neonatalnih ishoda", zaključila je.
 

Dodatni kisik tijekom porođaja možda nema koristi za bebe

"U međuvremenu, dugotrajno korištenje kisika treba ograničiti s obzirom na nedostatak dokazane koristi i potencijalni rizik. Buduće studije također bi trebale procijeniti optimalnu dozu, trajanje i put primjene kisika tijekom porođaja", zaključuju autori u svom radu koji je objavljen u znanstvenom časopisu JAMA Pediatrics.

Autori povezanog uvodnika kažu da je ovaj "prijeko potreban" osvrt, zajedno s nedostatkom biološke uvjerljivosti koristi i nedostatkom podataka koji pokazuju bilo kakav povoljan utjecaj "stavio teret na zagovornike terapije kisikom kako bi pružio dokaze o kliničkoj koristi prije tvrdnji o koristi."

"Iako je primjena kisika normalno oksigeniranoj rodilji u trudovima vjerojatno jednako bezazlena koliko i beskorisna, čini se da zabrinutost za praksu medicine temeljene na dokazima sugerira da preporuke za njegovu upotrebu kod 2 milijuna do 3 milijuna žena godišnje mogu biti neprimjerene", kaže dr. Mohann Pammi iz teksaške dječje bolnice u Houstonu i koautori.

Iznoseći rezultate, dr. Elizabeth Greenstein Clement, docentica kliničke opstetricije i ginekologije u bolnici Sveučilišta Pennsylvania, rekla je: "Mnoge žene koje su rodile u bolnici u posljednjih nekoliko desetljeća prisjetit će se svojih liječnika i medicinskih sestara kako im daju masku s kisikom tijekom porođaja zbog toga kako je praćenje fetalnog srca izgledalo na monitoru."

"Misao je bila da će povećanjem kisika rodilji možda doći do poboljšanja kisika za bebu u trudovima i da bi to moglo poboljšati ishode za bebu. Ova meta-analiza tvrdi da nema koristi od ove uspostavljene prakse", rekla je dr. Clement.

"Ova studija je posebno relevantna u doba COVID-a, s obzirom na određenu zabrinutost da bi davanje dodatnog kisika moglo proširiti COVID po sobi ako je trudnica COVID pozitivna, tako da saznanje da ne postoji dokazana korist može omogućiti kliničarima da se osjećaju ugodnije izbjegavajući ovu dugotrajnu praksu", dodala je dr. Clement.IZVOR: http://bit.ly/394j3ms i http://bit.ly/3neq7BN
JAMA Pediatrics, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve