Datum zadnje izmjene: 17. 03. 2022.

Usred agresivne kampanje cijepljenja protiv COVID-19, dezinformacije su se proširile internetom, utječući na percepciju javnosti i čineći neke ljude neodlučnim sudjelovanjem u kampanjama cijepljenja koje su u tijeku. Najveću zabrinutost izazivaju pitanja koja se odnose na plodnost ili održivost sperme - informacije koje kruže društvenim mrežama govore da cjepivo protiv koronavirusa može utjecati na neplodnost kod muškaraca, što, prema liječnicima, nije utemeljeno u stvarnosti.

Iz perspektive medicine utemeljene na dokazima, postoji nedostatak informacija koje upućuju na neželjeni učinak cjepiva na plodnost muškaraca. Rizik od nuspojava koje proizlaze iz odobrenih cjepiva je zanemariv, s blagim, iako kontroliranim, nuspojavama koje su pokazali pacijenti u kliničkim ispitivanjima. Stoga ne postoji vjerojatan razlog da šira javnost izbjegava cijepljenje.

Neplodnost nakon cijepljenja

Izvor zabune može se pratiti do studije koju su proveli istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Miami Miller; šira javnost spojila je nuspojavu virusa, naime, neplodnost i erektilnu disfunkciju, s efektom cjepiva. Prema Ranjithu Ramasamyju, dr. med., direktoru urološkog programa u Milleru. "Bili smo prvi koji je pokazao da Virus COVID sam po sebi može utjecati na mušku plodnost i biti potencijalni uzrok erektilne disfunkcije. Sada smo prvi koji ispitujemo postoji li utjecaj cjepiva protiv COVID-a na potencijal plodnosti muškaraca, što nismo pronašli."

Koronavirus doista može uzrokovati značajna oštećenja tkiva testisa zaraženih muškaraca putem posredovanja ekspresije ACE2 na Leydigovim i Sertolijevim stanicama testisa. Treba napomenuti da COVID-19 potencijalno može napasti bilo koju vrstu stanice u tijelu koja eksprimira enzim ACE2. Međutim, posebno je štetan za stanice s visokom razinom ekspresije ovog enzima, kao što su stanice testisa. Može utjecati na proces spermatogeneze, što predstavlja rizik za mušku plodnost.

Proširujući temu plodnosti tijekom pandemije, brojne lažne tvrdnje o cjepivu i njegovom ukupnom učinku na placentu i plodnost također su se pojavile kao sporna tema za raspravu na društvenim medijima; liječnici nastavljaju objašnjavati zašto teorije nisu razumne ili razlog za zabrinutost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) daje preporuke o cijepljenju protiv COVID-19 za trudnice i/ili dojilje i potiče zajednički proces odlučivanja koji uključuje procjenu rizika i koristi s liječnikom koji ga propisuje. Trudnice, osobito one s pratećim komorbidnim stanjima, osjetljive su na razvoj ozbiljnih simptoma COVID-19, a bolest je također povezana s povećanom vjerojatnošću prijevremenog poroda. Što se tiče dojilja, dosadašnji dokazi pokazuju da je rizik od nuspojava cjepiva vrlo nizak, što sugerira da bi se te žene mogle cijepiti.

Istraživanje odnosa cjepiva protiv COVID-19 i plodnosti

Cjepivo je najbolja opcija

Iako je potrebno više studija kako bi se utvrdila veza između COVID-19 i muške neplodnosti, cjepivo je trenutno najbolja opcija za one koji su zabrinuti za svoju plodnost zbog izloženosti koronavirusu. Zbog kašnjenja u masovnom prihvaćanju cjepiva od strane opće populacije, kliničari bi trebali nastaviti naglašavati važnost preventivne skrbi s obzirom na izloženost bolesti.

Osim toga, oni koji su zabrinuti za plodnost mogu se odlučiti za načine očuvanja svoje reproduktivne sposobnosti, kao što je uklanjanje sjemena za zamrzavanje sperme, iako uz pridržavanje postupaka ispiranja sperme kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija virusima. Za očuvanja sperme, često se provodi neinvazivna metoda, po mogućnosti sakupljena u nekoliko uzoraka. Zatim se sjeme kriokonzervira. U nekim slučajevima, sperma se također može ukloniti izravno iz testisa jednostavnom iglom ili manjim kirurškim zahvatom.

Kliničari zagovaraju pristup čekanju i pokušaju za osobe koje su već imale simptome COVID-19 i stoga su zabrinute zbog mogućnosti rađanja. Ako par ne može zatrudnjeti nakon godinu dana pokušaja, preporučuje se da se posavjetuju sa specijalistom za reproduktivnu medicinu; kliničar može provesti sveobuhvatnu procjenu i naručiti niz testova kako bi se identificirao izvor problema, ukazujući na to postoje li alternativne metode za pomoć paru da zasnuju obitelj (obraćanje temeljnih čimbenika uključenih u neplodnost ili liječenje putem potpomognute oplodnje postupci, poput in vitro oplodnje).

 

References:

Berry SD et al. J Am Geriatr Soc. 2021 May;69(5):1140-6.

Achua JK et al. World J Men's Health. 2021 Jan;39(1):65-74.

Broderick JM. Urology Times. 2021 June.

Huang C et al. Andrology. 2021 Jan;9(1):80-7.

Sajjadi NB et al. J Osteopath Med. 2021 Apr 12;121(6):583-7.

Sallam M et al. Vaccines. 2021 Jan;9(1):42.

Islam MS et al. PloS One. 2021 May 12;16(5):e0251605.

Tesarik J. J Fertil Preserv. 2021;2:art246111.

Adiga SK et al. Reprod BioMed Online. 2020 Dec;41(6):991-7.

FAQs related to COVID-19. Q: If I get sick or test positive for COVID-19, when is it safe to become pregnant? American Society for Reproductive Medicine.

Cross C. Wellness and Prevention: Why can't I get pregnant? John Hopkins Medicine.

Povezane teme

  Novosti - Sve