Vodi li konzumiranje orašastih plodova boljem ishodu raka dojke?
U prvoj studiji takve vrste, pokazalo se da su žene s dijagnozom raka dojke koje su se prisjetile da su jele orašaste plodove imale znatno bolje preživljavanje bez bolesti tijekom 10-godišnjeg razdoblja istraživanja u usporedbi s onima koje su rekle da nisu jele orašaste plodove.Došlo je i do poboljšanja ukupnog preživljenja, ali to nije bilo statistički značajno.
Nalaz dolazi iz studije na više od 3.000 pacijenata provedene u Kini, objavljene danas na internetu u časopisu International Journal of Cancer. Pacijentice su ispitivane o konzumaciji orašastih plodova samo jednom, pet godina nakon dijagnoze raka dojke.Autori opisuju obrazac ovisnosti odogovora u odnosu na dozu između jedenja orašastih plodova i rizika za ponovnu pojavu raka dojke i ukupne smrtnosti, pri čemu oni koji konzumiraju najveće količine imaju najmanji rizik.
"Orašasti plodovi su važne komponente zdrave prehrane. Promicanje ovog faktora načina života koji se može promijeniti treba biti naglašeno u smjernicama za preživjele od raka dojke", zaključuju Xiao-Ou Shu, MD, PhD, sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee, i kolege u studiji. "Povezanost preživljavanja bez bolesti prilično je jaka i robusna", rekao je Shu. Međutim, kao i kod svih opservacijskih studija, ovo izvješće pokazuje povezanost, a ne uzročnost.
"Samo na temelju ove studije, dokazi su slabi", rekla je Wendy Chen, MD, MPH, onkologinja specijalizirana za rak dojke na Institutu za rak Dana-Farber u Bostonu, kojoj su se obratili za komentar.
Ljudi koji su konzumirali orašaste plodove općenito su imali više obrazovanja, veći prihod, niži indeks tjelesne mase, raniji stadij raka i aktivniji fizički život – sve čimbenici povezani s boljim preživljavanjem raka dojke, primijetila je. "Autori su pokušali kontrolirati te čimbenike", priznao je Chen. No, teško je znati je li konzumacija orašastih plodova "doista" napravila razliku, rekla je.
Nadalje, ispitana populacija je također "malo neobična" jer su ljudi morali preživjeti 5 godina nakon dijagnoze da bi bili uključeni u analizu - i stoga nije reprezentativan za preživjele od raka dojke, istaknula je.
Erin Van Blarigan, dr. sc, epidemiologinja na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, opisala je sveukupne dokaze o blagotvornom odnosu između jedenja orašastih plodova i raka dojke — uključujući ovu studiju — kao "ograničene". Prethodno je vodila studiju koja je promatrala prednosti unosa orašastih plodova za pacijente s rakom debelog crijeva.
Van Blarigan je također primijetila da je unos orašastih plodova u ovoj studiji bio "vrlo nizak" - s srednjim unosom manjim od jedne porcije tjedno.
Također je ponudila neke općenite savjete o jedenju orašastih plodova. "Orašasti plodovi su hrana bogata energijom, pa bi porcije trebale biti male", rekla je, objašnjavajući da porcija treba biti oko jedne unce ili 1/4 šalice orašastih plodova ili 1-2 žlice maslaca od orašastih plodova. Malo bi moglo biti jako puno, ukazala je, jer dosadašnja istraživanja "sugeriraju da bi samo male količine mogle biti potrebne za dobivanje potencijalnih koristi".
Razina konzumacije orašastih plodova bila je niska u populaciji kineske studije (medijan = 17,3 grama/tjedno) u usporedbi s 42,5 grama/tjedno koju je preporučila Američka udruga za srce, priznaju autori studije.
"Orašasti plodovi, osobito orašasti plodovi, skupi su u Kini. Tradicionalno, razina konzumacije orašastih plodova među Kinezima je niska, osobito u starijoj generaciji", komentirao je Shu.
Autori studije napravili su prilagođenu analizu
Nova studija provedena je među 3.449 sudionika Šangajske studije preživljavanja raka dojke. Potrošnja orašastih plodova (uključujući kikiriki i orašaste plodove kao što su orasi) procijenjena je upitnikom o hrani pet godina nakon postavljene dijagnoze. Analiza je provedena deset godina nakon dijagnoze i pet godina nakon upitnika o prehrani. U ovih 10 godina zabilježena su 252 smrtna slučaja od raka dojke. Među 3.274 preživjelih bez prethodnog recidiva na procjeni ishrane, u 209 paciejntica su nastalio specifični događaji za rak dojke - bilo recidiv, metastaze ili smrtnost od raka dojke.
Konzumenti orašastih plodova imali su višu stopu ukupnog preživljavanja (94% naspram 89%) i preživljenja bez bolesti (94% naspram 86%) od onih koji nisu konzumirali. Međutim, te su dvije skupine imale mnogo razlika, kako su primijetili autori i vanjski stručnjaci. Potrošači su imali mlađu dob pri postavljanju dijagnoze, niži BMI, veći ukupni energetski unos, višu ocjenu kvalitete prehrane i veći unos hrane od soje. Osim toga, veća je vjerojatnost da će konzumenti orašastih plodova imati visoko obrazovanje, osobni prihod i razinu tjelesne aktivnosti (≥ 7,5 metaboličkog ekvivalenta radnog sata/tjedno) kao i da su primili imunoterapiju.
Stoga su istraživači prilagodili mnoge od tih varijabli i otkrili da je konzumacija orašastih plodova bila povezana sa značajno boljim preživljenjem bez bolesti, ali beznačajno poboljšanim ukupnim preživljenjem, kao što je gore navedeno.
Analize prema količini unosa orašastih plodova pokazale su odnos doze i odgovora za ukupno preživljenje i preživljavanje bez bolesti.
Autori kažu da "nema jakih dokaza koji podržavaju pojedinačne prehrambene proizvode u korist preživljavanja od raka dojke", citirajući izvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka/Američkog instituta pod naslovom "Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer Survivors" iz 2018. za istraživanje raka. Nova studija pruža dokaze da orašasti plodovi mogu biti takva hrana, kažu oni, dok također pozivaju na nova istraživanja koje bi potvrdile njihove nalaze.
Int J Cancer, 2022.