Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Kontracepcija bi se trebala smatrati osnovnom zdravstvenom zaštitom tijekom pandemije koronavirusa, tvrdi skupina zdravstvenih stručnjaka.

Adolescenti i posebno mladi odrasli možda će trebati više smjernica za to vrijeme, a potreba za uslugama planiranja obitelji mogla bi biti veća zbog promjena u njihovom okruženju, poput roditeljskog nadzora, pišu autori u JAMA Pediatrics.

"Već je bilo puno primjera kako se reproduktivna zdravstvena zaštita smatra nebitnom, i iako je velika većina usmjerena oko pristupa pobačajima, postoji smanjeni utjecaj reproduktivne zdravstvene zaštite " , rekla je koautorica dr. Tracey Wilkinson sa Medicinskog fakulteta sveučilišta Indiana u Indianapolisu.

"Nažalost, samo zato što postoji pandemija ne znači da su potrebe za reproduktivnom zdravstvenom zaštitom nestale - u stvari su se vjerojatno povećale", rekla je. "Pristup kontracepciji od suštinske je važnosti u zdravstvu i važno je da osiguramo da se ne utječe na potrebe reproduktivne zdravstvene zaštite naših pacijenata."

Autori praktički mogu obavljati, uključujući savjetovanje o kontracepciji, redovnu i hitnu kontracepciju i seksualno savjetovanje o riziku. Da bi osigurali kontracepciju, liječnici se mogu pouzdati u povijest pacijenta i ne trebaju fizički pregled ili preglede na spolno prenosive infekcije ili rak grlića maternice. Čak se i krvni tlak i kontraindikacije mogu utvrditi kroz povijest pacijenta.

Međutim ima nekoliko izazova. Privatnost pacijenata mogla bi biti briga, na primjer, ako adolescenti nemaju privatni prostor za raspravu o svojim potrebama, a pružatelji zdravstvenih usluga možda neće moći procijeniti može li adolescent slobodno odgovoriti. Liječnici bi trebali koristiti svoju kliničku prosudbu da odluče trebaju li pitati o osjetljivim podacima, pišu autori, a jednostavna pitanja da / ne o seksualnoj povijesti mogu biti od pomoći.

"Za sve kliničare, ali posebno za one koji brinu o adolescentima i mladima, od vitalne je važnosti osigurati svojim pacijentima pristup kontracepciji bez obzira na promjene koje se događaju u sustavima pružanja medicinske skrbi", rekla je dr. Wilkinson.

Zdravi mladi ljudi mogu sigurno uzimati reverzibilne kontraceptive - tablete, flastere i vaginalne prstenove. Potrebno je osigurati opskrbu u trajanju od 12 mjeseci. Savjetovanje o kontracepciji može se obaviti fotografijama i videozapisima.

Intramuskularne ili potkožne injekcije progestina obično se daju svaka tri mjeseca u liječničkoj ordinaciji, ali tijekom pandemije treba razmotriti produženje intervala na 15 tjedana ili istražiti kreativne pristupe, poput samostalne primjene kod kuće uz video upute.

Liječnici bi također trebali savjetovati svoje pacijente zainteresirane za intrauterine uređaje ili osigurati kratkoročnu kontracepciju dok čekaju postavljanje IUD-a.

Mogu se propisati i tablete za hitnu kontracepciju, a liječnici bi trebali poticati dosljedno korištenje kondoma radi sprječavanja spolno prenosivih infekcija, kontrole rađanja i dvostruke zaštite, pišu autori.

Kontracepcija za mlade odrasle osobe nužna je tijekom pandemije COVID-19

"Tijekom prošlih zdravstvenih kriza, vidjeli smo smanjen pristup planiranju obitelji, uz povećanje stope neželjene trudnoće", rekla je Ashley Meredith s Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta Purdue u West Lafayette u Indiani.

"Nastavite se fokusirati na potrebe svojih pacijenata. Budite kreativni i prilagodite se trenutnom okruženju", rekla je ona. "Osobito su mladi dobro povezani tehnologijom i prilagodljivi su na nove načine pristupa skrbi. Ne zanemarujte reproduktivnu zdravstvenu zaštitu - kontrola rađanja može biti sigurna bez potrebe za fizičkim pregledom."

 

IZVOR: https://bit.ly/2Wxu5eX

JAMA Pediatrics, online 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve