Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Hormonska terapija (HT) je i dalje najučinkovitiji tretman za simptome menopauze kao što su valunzi i urogenitalna atrofija, navodi se u ažuriranim smjernicama o liječenju žena u perimenopauzi Međunarodnog udruženja o menopauzi.

Budući da se odnos rizika i koristi razlikuje za žene u perimenopauzi u usporedbi sa starijim, hormonska nadomjesna terapija za žene u postmenopauzi, "[menopauzalna HT (MHT)] mora biti individualizirana i prilagođena prema simptomima i potrebama za prevenciju kao i prema osobnoj i obiteljskoj povijesti, rezultatima određenih pretraga, željama i očekivanjima žena", napisali su Dr. Rodney J. Baber i kolege sa Sveučilišta u Sydneyu, Australija, u smjernicama znanstvene skupine "International Menopause Society Writing Group".

"Uključivanje MHT treba biti dio opće strategije, uključujući preporuke o životnim navikama u vezi prehrane, vježbanja, prestanku pušenja i sigurne razine konzumacije alkohola za održavanje zdravlja u peri- i postmenopauzi," navode autori.

Preporuke su objavljene u časopisu 'Climacteric', zajedno s revidiranim preporukama o HT-u. Razna društva o menopauzi i endokrina stručna društva, uključujući i "North American Menopause Society" i "Endocrine Society", su podržali zaključke konsenzusa.

"Revidirana izjava sadrži samo dijelove konsenzusa i ne zamjenjuje detaljnije preporuke pojedinih društava", napisali su Dr. Tobie de Villiers i kolege sa Sveučilišta u Stellenbosch u Cape Townu u Južnoj Africi.

Preporuke su ažurirale prethodno izdane smjernice iz 2013. godine s nekoliko novih značajki: gradusom preporuka, razinom dokaza i "dobrom kliničkom praksom".

Preporuke počinju raspravom o uzrocima i naknadnim posljedicama debljanja i pretilosti koji upućuju na nedostatak dokaza o tome da hormonalna primjena pridonosi debljanju, zajedno s pregledom fizioloških promjena kod žena u srednjoj dobi.

 

 

 

Prednosti veće od rizika

Uz pojašnjenje najnovijih dokaza o rizicima HT-a, preporuke govore o drugim prednostima HT u prevenciji raznih bolesti u starijoj dobi. "Novi podaci pokazuju pozitivan učinak na primarnu prevenciju osteoporotskih prijeloma, bolesti koronarnih arterija i smanjenje mortaliteta svih uzroka za žene koje počinju uzimati MHT u vrijeme menopauze", zaključili su.

"Novi podaci i ponovna analiza ranijih istraživanja o primjeni hormonske terapije kod starijih žena pokazuju da, kod većine žena, postoji potencijalna korist od MHT te da su rizici mali ako se liječenje započne u roku od nekoliko godina nakon zadnje menstruacije."

Objavljeni rezultati temeljito i učinkovito objašnjavaju dokaze o HT koliko god je to moguće, rekla je Dr. Gretchen Makai, ranvateljica Odjela za minimalno invazivnu ginekološkue kirurgiju Klinike za ginekologiju i porodništvo, Christiana Care Health System, Wilmington, Delaware.

"Ove preporuke daju dovoljno dokaza koji medicinskim radnicima daju podršku za preporuku hormonske terapije kod žena koje imaju smetnje, a postoji neodlučnost", objasnila je Dr. Makai. "Postoji gomilu dokaza za dobrobit HT. Način na koji utječu na žene je vrlo pozitivan. "

 

 

 

 

 

 

Dodatni dokazi o rizicima za maligna oboljenja i bolesti srca

Korisne informacije u novim smjernicama odnose se i na preciznije informacije o riziku za rak pri uporabi hormonske terapije, rekla je Dr. Makai. "Statistika za rak dojke će promijeniti način na koji smo savjetovali žene. Usudim se reći da je rizik vrlo nizak iako nije nula, ali sada imamo konkretne brojke."

Smjernice navode povećanje rizika za rak dojke koji se može pripisati hormonskoj terapiji manji od 1 na 1,000 žena u godinu dana korištenja, a to je rizik sličan ili manji od doprinosa čimbenika kao što su sjedilački način života, pretilost i konzumacija alkohola.

"Preporuke mogu pomoći praktičarima u određivanju rizika kod svojih pacijentica što je vrlo korisno u svakodnevnom radu," navela je je Dr. Makai. Navodi da bi bilo dobro imati više informacija o liječenju pretilih žena s vazomotornim simptomima jer ove žene imaju češće valunge.

"Pretile žene imaju veći rizik za plućnu emboliju, ali isto tako imaju i veću potrebu za hormonskom terapijom zbog izraženijih simptoma," istaknula je Dr. Makai, dodajući da pretilost povećava rizik od raka dojke. Bila je iznenađena raspravom o testosteronskoj terapiji za seksualnu disfunkciju, koja nije dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama.

Među novostima u preporukama je nova definicija za vulvovaginalnu atrofiju. Sada se naziva genitourinarni sindrom menopauze "kako bi se istaknula povezanost između urogenitalnih simptoma i simptoma povezanih s menopauzom i uklonila negativna stigma atrofije," naveli su autori.

 

 

 


 

Climacteric. 2016;19:109-150:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve