Astma tijekom trudnoće i rizik poslijeporođajne depresijeŽene s astmom tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost poslijeporođajne depresije.
Kontakt RSS
Astma tijekom trudnoće i rizik poslijeporođajne depresije
Žene s astmom tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost poslijeporođajne depresije.

Astma tijekom trudnoće i rizik poslijeporođajne depresije

Objavljeno: 9. siječnja 2019., Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2019.

Žene koje imaju astmu tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da dožive postpartalnu depresiju nakon porođaja, navodi se u velikom kanadskom istraživanju.

Liječnici bi trebali paziti na znakove depresije kod svojih trudnih bolesnica s astmom tako da liječenje može rano početi, napisali su u znanstvenom časopiau "Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice".

"Znali smo da je astma općenito (izvan trudnoće) povezana s povećanim rizikom od depresije, pa smo posumnjali da bi astma tijekom trudnoće mogla povećati rizik od poremećaja nakon poroda", izjavila je glavna autorica Lucie Blais, Sveučilište Montreal.

"Žene s astmom trebaju biti svjesne povećanog rizika od porođajne depresije i razgovarati sa svojim liječnikom ako se osjećaju depresivno ili razmisliti o prevenciji kako bi se rizik smanjio prije porođaja", rekla je Blais.

Da bi procijenili rizik, Blais i njezini kolege su usporedili zdravstveno stanje kod više od 35.000 trudnica s astmom i gotovo 200.000 žena bez astme, koje su u Quebecu rodile svoje bebe između 1998. i 2009. godine.

U godini nakon porođaja je postotak depresije bio otprilike dvostruko veći kod žena s astmom.

Mjesec dana nakon poroda je 0,8 posto žena s astmom bilo depresivno, u usporedbi sa 0,4 posto žena bez astme. U tri mjeseca je oko 2 posto žena s astmom imalo dijagnozu depresije u usporedbi s 1 posto žena bez astme. I s jednom godinom je oko 6 posto žena s astmom imalo postpartalnu depresiju u usporedbi s oko 3 posto žena bez astme.

Istraživači su također razmotrili i druge zdravstvene uvjete i demografske podatke te otkrili da žene s astmom imaju veću vjerojatnost da će biti mlađe od 25 godina, živjeti u urbanim područjima i imati kronične bolesti ili poremećaje povezane s trudnoćom.

Pored toga, kod žena s astmom su bile veće stope prijevremenog porođaja, carskog reza, niske porođajne težine, slabog fetalnog rasta ili kongenitalnih malformacijija pri porođaju.

Nakon uzimanja u obzir ovih čimbenika, uključujući povijest depresije, autori su izračunali da žene s astmom imaju 58% veću vjerojatnost od onih bez astme doživjeti postpartalnu depresiju.

Nije jasno zašto bi astma tijekom trudnoće povećala rizik od postporođajne depresije, napominju autori. Međutim, to može biti posljedica povećane anksioznosti ili stresa kod žena s astmom. Upala može također igrati ulogu.

"Astma i depresija mogu dijeliti mehanizme upalnih procesa i / ili poteškoće u suočavanju s kroničnim bolestima, a u isto vrijeme je postati majka povezano s gomilu novih zadataka i odgovornosti", rekla je Blais.

Jedna od sedam novih majki doživljava postpartalnu depresiju, prema podacima američkog psihološkog udruženja, a kod polovice je to prva epizoda depresije.


IZVOR: https://bit.ly/2A4HnUZ
J Allergy Clin Immunol In Prac 2018.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni