Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Kontrastni ultrazvuk je ultrazvučni pregled pri kojem se vrlo tankim kateterom inseriranim u materničnu šupljinu, tijekom ultrazvučnog pregleda ubrizgava kontrastna otopina (fiziološka otopina kao negativno kontrastno sredstvo). Na taj način omogućuju bolju preglednost maternične sluznice i priležećih struktura.

Nakon postavljanja malog katetera unutar endometrijskog kanala i ubrizgavanja 5-30 ml sterilne fiziološke otopine koja proširi unutrašnjost maternice, prikazuju se sve nepravilnosti unutar maternične šupljine i kanala vrata maternice.

Tijekom ovog postupka dolazi do razdvajanja stijenki maternice i širenja maternične šupljine, što poboljšava vizualizaciju intrakavitarnih lezija / lezija unutar maternice, kao što su polipi, miomi i druge patološke izrasline, koje nastaju unutar maternične šupljine i često nisu dostupni točnoj procjeni uporabom običnog ultrazvuka. 

Indikacije za infuzijsku sonohisterografiju obuhvaćaju ultrazvučni nalaz lezija unutar maternične šupljine, procjenu endometrijske hiperplazije, postmenopauzalno krvarenje i izgubljeni maternični uložak / 'lost' IUD. Proširene indikacije su ispitivanje anomalija uterusa i prohodnosti jajovoda u okviru liječenja neplodnosti, vrlo često u kombinaciji s obojenim Dopplerom ili zrakom kako bi se poboljšala dijagnostička točnost.

Idealno vrijeme za ovakav pregled je između četvrtog i sedmog dana menstruacijskog ciklusa kada je sluznica maternice sasvim tanka, ali po potrebi se može učiniti bilo kada. Preporučuje se za žene u prijemenopauzi ili poslijemenopauzi koje imaju abnormalna ili disfunkcijska krvarenja, anomalije maternice, neplodnost te sumnju na postojanje priraslica u sluznici maternice. Kontraindikacije su trudnoća i zdjelična upala.

Kombinacija trodimenzionalnog ultrazvuka, instilacije fiziološke otopine i tehnoloških inovacija, 5D kontrastna sonohisterografija (5D SIS) poboljšava dijagnostičku točnost konvencionalne infuzijske sonohisterografije nadilazeći ograničenja svake od pojedinačnih metoda, pri čemu je najveća prednost mogućnost vizualizacije plošnog izgleda i određivanje točne lokalizacije intrauterine lezije primjenom fiziološke otopine kao negativnog kontrastnog sredstva koje stvara ultrazvučnu sliku anehogenog sloja koji razdvaja listove endometrija, dok se lezija prikazuje u obliku trodimenzionalne praznine u kontrastu.

 

Prikaz krvnih žila

Osim iznimne vrijednosti kontrastnog ultrazvuka u procjeni urođenih grešaka ženskog reprodukcijskog sustava, novija istraživanja pokazuju da je kombinacija ultrazvučnog pregled i trodimenzionalnog prikaza krvnih žila u power doppler prikazu u stanju značajno povisiti dijagnostičku točnost prije svega u prijeoperacijskoj procjeni sumnjivog nalaza na jajniku. Istodobni prikaz tumora u tri ravnine (uzdužna, poprečna i frontalna) omogućuje ne samo mjerenje volumena i prikaz vanjskog izgleda tumora, te njegovog odnosa sa susjednim organima, već i usporedni prikaz unutrašnje stijenke tumora kao i intratumorskih promjena.

 

Kontrastni ultrazvuk

Kontrastni ultrazvuk obojenim doplerom i 3D ultrazvukom / Hy-Co-Sy -  hysterosalpingo-contrast-sonography  sigurna je i učinkovita dijagnostička metoda u procjeni prohodnih jajovoda i od presudnog značenja u obradi neplodnih pacijentica. Provodi se u prvom dijelu menstruacijskog ciklusa nakon potpunog prestanka menstruacijskog krvarenja. Nakon pripreme pacijentice, u kanal vrata maternice se uvodi kateter i ubrizgava kontrast, a potom se prikazuju maternična šupljina, strukture unutar nje, eventualne anomalije maternice i prohodnost jajovoda. Kontraindikacije su trudnoća, krvarenje, akutna zdjelična upala i adneksalni tumor.


 

Značajke 5D ultrazvuka

Pojava više-dimenzionalnog ultrazvuka omogućuje vizualizaciju ne samo određenih dijelova uterusa nedostupnih dvodimenzionalnom prikazu uslijed položaja uterusa, već i odabir optimalne ravnine kao i načina prikaza sumnjive lezije, a kod 5D ultrazvuka tehnološke inovacije omogućuju dodatne automatske presjeke koji omogućuju slojevitiju sliku i daju dubinu slici ujedno poboljšavajući dijagnostičku točnost.  U dijagnostici anomalija uterusa trodimenzionalna rekonstrukcija ima prednost nad dvodimenzionalnim prikazom, te se njegova točnost može mjeriti s točnošću histerosalpingografije.

5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Kontrastni ultrazvuk
Kontrastni ultrazvuk
Kontrastni ultrazvuk
Kontrastni ultrazvuk
Kontrastni ultrazvuk
Kontrastni ultrazvuk
 

Povezane teme