Datum zadnje izmjene: 22. 11. 2021.

Privremeno napuhavanje balona u dušniku fetusa može značajno poboljšati preživljavanje kada dijete ima tešku urođenu dijafragmalnu kilu na lijevoj strani, ali ne i ako je stanje manje ozbiljno, prema rezultatima međunarodnog ispitivanja TOTAL.

"To je nova nada za mnoge pacijente", rekao je dr. Jan Deprest, profesor opstetricije i ginekologije u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji.

"U prošlosti, nažalost, za jednog od dva roditelja beba s ovim stanjem prognoza nije bila dobra. U nekim zemljama pacijentice bi odlučile prekinuti trudnoću. Bebe imaju veliki morbiditet", rekao je. "S ovim randomiziranim ispitivanjem možemo reći pacijentima da to doista djeluje. Sigurno je za bebe, a znamo i da je sigurno za majku."

Doktor Deprest i njegove kolege, čija je studija objavljena u New England Journal of Medicine, koristili su već balon registriran za liječenje aneurizmi mozga odraslih i iskoristili činjenicu da fetalna pluća proizvode amnionsku tekućinu. Kad se balon napuše u dušniku nakon što je kila dopustila trbušnim organima da prodru u prsnu šupljinu, "dolazi do porasta tlaka koji tjera pluća da rastu", objasnio je dr. Deprest.

Kad se balon izvadi, obično nakon nekoliko tjedana, započinje plućno sazrijevanje. Sva su novorođenčad prošla konvencionalnu operaciju radi pravilnog razdvajanja organa i zatvaranja dijafragme.

Kad je in-utero problem bio ozbiljan i kada je operacija balonom izvedena između 27. do 29. tjednu trudnoće, 40% dojenčadi je preživjelo do otpusta u odnosu na samo 15% beba gdje nije bilo in utero intervencije. Preživljavanje u dobi od šest mjeseci također je 2,67 puta veće među dojenčadi koja su podvrgnuta operaciji u maternici, poznatoj kao fetoskopska endoluminalna okluzija traheje ili FETO (statistički značajno poboljšanje).

Kad je procijenjeno da je hernija umjerene težine, stope preživljavanja do otpusta iz neonatalne jedinice intenzivne njege bile su 63% s FETO-om naspram 50% bez FETO, dok je nakon šest mjeseci, 54% FETO beba bilo je živo bez dodatka kisika, naspram 44% u kontrolnoj skupini. Ove razlike nisu bili statistički značajni.

Balonski kateter u dušniku povećava preživljavanje kad dijafragmalna hernija blokira razvoj fetalnih pluća

Problem predstavljaju neželjeni događaji

Izgledi za prijevremeno pucanje vodenjaka prije poroda bili su gotovo četiri puta veći pri fetalnoj operaciji. Rizik od prijevremenog poroda bio je gotovo tri puta veći, što je također predstavljalo značajno povećanje rizika.

U slučajevima kada je hernija bila teška, rizik od pucanja vodenjaka prije poroda bio je još veći - 4,5 puta - sa stopom od 47% odnosno 11%. Šanse za prijevremeni porod bile su 2,6 puta veće.

Rezultati su također predstavljeni tijekom Međunarodne konferencije o prenatalnoj dijagnostici i terapiji Međunarodnog društva za prenatalnu dijagnostiku.

Prirođena dijafragmalna kila javlja se u otprilike jednom od 4.000 poroda, s 85% slučajeva na lijevoj strani. To je najskuplji nekardijalni defekt pri rođenju, koji košta zdravstveni sustav SAD -a više od 250 milijuna dolara godišnje.

Postnatalno preživljavanje obično je 20% u teškim slučajevima, 55% u umjerenim slučajevima i 85% u blagim slučajevima. Smrt je obično uzrokovana zatajenjem disanja, plućnom hipertenzijom ili oboje.

Tim je upotrijebio omjer pluća i glave kako bi ocijenio ozbiljnost. Dio ispitivanja koji je testirao FETO na teško pogođenim fetusima prerano je zaustavljen radi učinkovitosti nakon analize prvih 80 slučajeva.

Predstavljene dvije su analize u zasebnim izvješćima

U umjerenim slučajevima, FETO postupak proveden je između 30 i 32 tjedna trudnoće. Balon je uklonjen u 34. tjednu. U 39% slučajeva balon je morao biti uklonjen ranije, obično zbog toga što je žena rodila ili je imala prijevremenu rupturu vodenjaka, prije poroda.

U jednom slučaju, liječnici nisu uspjeli pravovremeno probušiti i izvaditi balon nakon rođenja, a dijete je umrlo. U drugom slučaju, potrebno je do 3 minute da se balon izvadi nakon rođenja. U jednom slučaju sa smrtnim ishodom žena je napustila bolnicu, a liječnici u bolnici u kojoj je rodila nisu bili spremni nositi se s balonom.

"Postoje stvari koje mogu krenuti po zlu kad niste tehnički pripremljeni", rekao je dr. Deprest. "Ovo je nešto što se ne može prevesti u svim bolnicama", samo onim s iskustvom u fetalnoj kirurgiji.

Bilo je osam slučajeva u kojima se balon spontano ispuhao.

Tehnološka poboljšanja mogla bi poboljšati buduće ishode. Današnji endoskopi manji su za 30%, a istraživači planiraju testirati balone s magnetskim ventilom, eliminirajući potrebu za drugom operacijom. Ako se balon ispuhne u maternici, pritisak iza njega obično ga izbacuje iz dušnika. U protivnom, fetus ga ispljune ili proguta, eliminirajući ga prirodnim putem, rekao je dr. Deprest.

Rekao je da je sljedeći korak daljnja analiza podataka i pronalaženje slatkog mjesta gdje težina stanja opravdava postupak i kada je bolje pričekati do rođenja. "Moramo otkriti gdje je stvarna granica - kada ćemo to učiniti i tko neće imati koristi", rekao je dr. Deprest.

 

SOURCES: https://bit.ly/3ciOOe1 and https://bit.ly/2T2kJZ2
The New England Journal of Medicine, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve