Datum zadnje izmjene: 31. 05. 2020.

Žene s upalnim sistemskim bolestima koje tijekom trudnoće uzimaju biološke lijekove nisu izložene povećanom riziku za prijevremeni porođaj ili kongenitalne abnormalnosti, sugerira sustavni pregled i metaanaliza.

"Kad smo kombinirali nalaze iz studija koje su uračunale osnovnu bolest, nismo utvrdili povezanost između upotrebe biološke terapije tijekom trudnoće i urođenih anomalija, prijevremenih porođaja i infekcija novorođenčadi", izjavila je viša autorica studije Mary De Vera, docentica na University of British Columbia Faculty of Pharmaceutical Sciences u Vancouveru.

"Nismo mogli donijeti zaključke za druge perinatalne ishode", rekla je De Vera. Ipak, ova studija daje dodatne dokaze za procjenu koristi i štete bioloških lijekova tijekom trudnoće, o kojima bi žene trebale razgovarati sa svojim liječnicima.

U metaanalizu su bile uključene 24 studije. Devetnaest studija ispitivalo je samo inhibitore TNF-a, a pet je uključivalo biološke lijekove koji nisu TNF inhibitori. Povezanost uporabe bioloških lijekova tijekom trudnoće i kongenitalnih anomalija nije bila statistički značajna.

Istraživači nisu otkrili povezanost između uporabe biološke terapije tijekom trudnoće i mrtvorođenja ili infekcije novorođenčadi. Nedostajalo im je dovoljno podataka da utvrde skupni rizik za novorođenčad s malom masom za gestacijsku dob ili za infekcije majki. Nekontrolirana aktivnost bolesti prije začeća i izbijanje bolesti tijekom trudnoće predstavljaju najveći rizik za ishod majki i novorođenčadi, piše istraživački tim u časopisu Rheumatology. Biološki lijekovi, posebice oni koji ciljaju TNF, sve se češće koriste među trudnicama kako bi se smanjila aktivnost bolesti.

Trenutna analiza je najveći dosadašnji sustavni pregled i metaanaliza kako bi se ispitali potencijalni majčinski i neonatalni rizici povezani s anti-TNF-om, napominje studijski tim.

Ipak, rezultati naglašavaju potrebu za naknadnim studijama radi bolje kontrole mogućih neovisnih čimbenika rizika, osobito koji se odnose na aktivnost bolesti, kao i povećanu dosljednost i transparentnost u izvještavanju o odabiru neovisnih čimbenika rizika i metodoloških pristupa, zaključuju autori studije.

"Studije dostupne u literaturi i analizirane u ovoj metaanalizi nisu koristile iste kriterije za osmišljavanje studije i za procjenu rezultata", rekla je dr. Laura Andreoli, izvanredna profesorica reumatologije na Sveučilištu u Bresciji u Italiji, koja nije bila uključena u studiju.

Zbog toga je bilo teško sažeti podatke i dobiti pouzdane rezultate. Također nije bilo moguće razlikovati učinak lijekova i utjecaj aktivnosti bolesti, jer ove informacije nisu bile prisutne u studijama. Ostali biološki lijekovi mogli bi imati drugačiji utjecaj na ishod trudnoće.

Biološka terapija nije povezana s kongenitalnim abnormalnostima

"Ova studija govori o izloženosti biološkoj terapiji, ali treba imati na umu da je većina studija bila na inhibitorima TNF-a, što je samo jedna klasa bioloških lijekova koji se koriste u sustavnim upalnim bolestima", rekla je dr. Andreoli. "Daljnje studije trebale bi imati više informacija o drugim klasama bioloških lijekova."

 

IZVOR: https://bit.ly/3e1YF7c Rheumatology, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve