Datum zadnje izmjene: 15. 03. 2020.

Mnoge žene koje su trudne ili pokušavaju začeti imaju lošu prehranu koja bi mogla povećati rizik od komplikacija trudnoće, sugerira istraživanje.

Analiza rezultata 18 ranije objavljenih studija koje su procijenile trudnoću i kvalitetu prehrane prije začeća utvrdila je da žene uglavnom ne konzumiraju minimalnu preporučenu količinu povrća, žitarica, folata, željeza ili kalcija. Mnoge trudnice također dobivaju previše kalorija iz masnoće, pokazalo je istraživanje.

"Za zdravlje prije trudnoće i u trudnoći, povrće je važan izvor folata, a žitarice su vrijedan izvor folata i željeza", izjavila je voditeljica studije Cherie Caut s Koledža za prirodno zdravlje Endeavour iz Queenslanda u Australiji.

Folat i željezo pomažu u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod beba i smanjuju mogućnost anemije tijekom trudnoće ili dojenčadi s niskom porođajnom težinom, rekla je Caut. Kalcij pomaže u zaštiti od preeklampsije.

"Prekomjerni unos masti u prehrani može potencijalno pridonijeti nezdravom povećanju tjelesne težine", dodala je Caut. "Utjecaj ovog povećanja tjelesne težine i za majku i za novorođenčad može biti značajan, s obzirom da se pokazalo da je pretilost majke povezana s povećanim rizikom od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, makrosomije, urođenih abnormalnosti, mrtvorođenosti, dojenčadi s malom težinom i smrtnosti majke."

Tijekom mjeseci neposredno prije začeća, žene su uglavnom uzimale dovoljno mliječnih proizvoda i više nego dovoljno proteina. A općenito su tijekom trudnoće uzimale dovoljno mliječnih proizvoda i voća, objavili su istraživači u časopisu Maternal & Child Nutrition.

Prehrambene smjernice češće su sljedile žene koje su bile imućnije, nisu pušile, starije i koje su redovito vježbale, pokazala je studija.

Podatci o prehrani za trudnice dostupni su od Američkog koledža opstetričara i ginekologa ( https://bit.ly/36OEFAw).

Mnoge se trudnice ne drže prehrambenih smjernica

Više od polovice od 18 studija obavljeno je u Australiji, Kini i Indiji, a ostatak u Europi, Kanadi, Japanu i Pakistanu. Sve su studije ocjenjivale pridržavanje žena nacionalnim prehrambenim smjernicama, a ne međunarodnim smjernicama, napominju autori studije. I nitko se nije osvrnuo na kvalitetu prehrane muškaraca prije začeća.

Moguće je da bi više žena slijedilo smjernice ako bi razumjelo preporuke i imalo lak pristup namirnicama, napominje studijski tim.

"Usklađenost s ovim smjernicama trebala bi pružiti određeno jamstvo da je unos energije, makronutrijenata i mikronutrijenata adekvatan za podupiranje plodnosti, trudnoće i pozitivnih ishoda porođaja, kao i budućeg zdravlja potomstva", rekla je Caut. "Nalazi iz ovog pregleda ukazuju da žene i u predkoncepcijskom radoblju i tijekom trudnoće mogu ne zadovoljavati ciljeve koji su propisani prehrambenim smjernicama i preporukama o hranjivim sastojcima."

 

 

Maternal & Child Nutrition 2020.

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve