Datum zadnje izmjene: 19. 03. 2020.

Nove preporuke Europskih smjernica za dojke naglašava velike razlike između američkih i europskih programa probira. Europske smjernice razvio je međunarodni panel od 28 multidisciplinarnih članova koji su ocjenjivali kvalitetu dokaza o probiru karcinoma dojke u kontekstu populariziranih programa probira.

Jedna od ključnih razlika je u tome što europske smjernice preporučuju protiv godišnjeg mamografskog probira, jer je panel zaključio da rizici mogu nadmašiti korist, rekao je dr. Holger J. Schunemann sa sveučilišta McMaster u Hamiltonu u Kanadi, a kolege napominju u časopisu Annals of Internal Medicine .

Još jedna ključna razlika je da europske smjernice ne preporučuju probir u skupini žena od 40 do 44 godine, ali preporučuju probir svake dvije do tri godine u žena od 45 do 74 godine, napominju autori. Osim toga, europske smjernice ne preporučuju probir s automatiziranim ili ručnim ultrazvukom dojke ili MRI u žena s visokom gustoćom dojke, niti savjetuju digitalnu tomosintezu dojke ili trodimenzionalnu / 3D mamografiju za probir. Međutim, europske smjernice sugeriraju DBT kao praćenje žena koje su ponovno pozvane zbog sumnjivih lezija ili mamografskog pregleda.

Doktor Joann Elmore sa Medicinske škole Davida Geffen iz Los Angelesa i dr. Christoph Lee sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu u Seattlu, nude svoju perspektivu o tome što europske smjernice znače za američku praksu u uvodniku objavljenom sa sinopsisom.

Europske smjernice za dojke se "bave raznolikošću između europskih zemalja. Iako su neki aspekti europskih smjernica za dojke možda manje važni u Sjedinjenim Državama, s obzirom na razlike u kliničkoj praksi, izazovi podržavanja informirane odluke o probiru ostaju isti."

Dr. Elmore i Lee kažu da bi rjeđi probir koji se preporučuje u Europi mogao dijelom biti rezultat činjenice da dva radiologa čitaju svaki mamogram, a ne samo jedan kao u SAD-u. I kažu da je također vrijedno primijetiti da je stopa lažno pozitivnog nalaza dva do tri puta veća u SAD-u nego u nekim europskim zemljama.

Europske smjernice temelje se na "razmatranju dokaza jer se odnose na njihovu praksu dvogodišnjeg ili trogodišnjeg pregleda s dvostrukim čitanjem u odnosu na godišnji pregled s jednim skrinerom, što je tipično u Sjedinjenim Državama", ističu. "S nedavnim tehnološkim napretkom, dvostruko čitanje može biti izvedivo u Sjedinjenim Državama ako ga izvode subspecijalno osposobljeni uređaji za snimanje dojki koristeći robusne teleradiološke mogućnosti ili uz novu tehnologiju umjetne inteligencije koja se koristi za drugo čitanje."

Razlike između europskih i američkih smjernica u probiru raka dojke

Druga ključna razlika koja je istaknuta u uvodniku je ta što američke smjernice završe svoje preporuke pri pregledu, dok europske preporuke idu dalje i preporučuju 3D mamografiju nakon otkrivanja abnormalnosti probira.

"Ove smjernice, napisali su, odstupaju od većine drugih smjernica za probir koje se odnose samo na probir. Međutim, slažemo se da cijelu epizodu probira treba ocijeniti s preporukama koje uključuju prikladnu, pravovremenu dijagnostiku. "

Na kraju su napisali da će nove Europske smjernice o dojkama, "vjerojatno učiniti malo da se riješi tekuća rasprava u Sjedinjenim Državama o tome kada započeti mamografski pregled, koja metoda snimanja i koliko često se treba pregledavati. Međutim, Europske smjernice za dojke pružaju uvid u to kako organizirani probir možemo iskoristiti za poboljšanje kvalitete i točnosti probira raka dojke u Sjedinjenim Državama."

 

IZVOR: http://bit.ly/2shoBIy

Ann Intern Med 2019.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve