Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.

Kognitivna bihevioralna terapija je učinkovita u liječenju problema sa spavanjem u srednjovječnih žena koje imaju valunge, ukazuju rezultati aktualnog istraživanja. 

Kognitivna bihevioralna terapija "je široko upotrebljavana, kratkoročna, problemski usmjerena bihevioralna terapija koji pomaže ljudima uočiti odnos između uvjerenja, misli i osjećaja te posljedičnim obrascima ponašanja i djelovanja", izjavila je voditeljica studije Katherine Guthrie. "Kognitivna bihevioralna terapija za nesanicu se usredotočuje na ponašanje koje je u vezi sa spavanjem, pri čemu nadmašuje vježbu i lijekove", izjavili su Guthrie i kolege. Problemi sa spavanjem su česti prije, za vrijeme i nakon menopauze. Čak se i žene koje nemaju konkretnu nesanicu često probude usred noći i imaju problema s ponovnim uspavljivanjem.

Kao što je objavljeno u časopisu Sleep, istraživači su proučavali više od 500 žena u menopauzi ili u postmenopauzi, u dobi od 40 do 72 godine, u Bostonu, Indianapolisu, Oaklandu, Philadelphiji ili Seattleu. Sve žene su imale probleme sa spavanjem i valunge, a sve su sudjelovale u randomiziranim studijama u sklopu studije MsFLASH - Menopausal Strategies: Finding Lasting Answers to Symptoms and Health". 

Sudionice su vodile dnevnike spavanja i telefonski su kontaktirale istraživače šest puta tijekom osam tjedana, primajući detaljne personalizirane savjete i alate za prilagodbu svojih navika spavanja, uključujući informacije o ispravnoj higijeni spavanja, otvorenom prozoru tijekom spavanja i kako da smanje "konstruktivnu zabrinutost" koja ih održava budnima noću, rekla je Guthrie, istraživačica Centra za istraživanje Fred Hutchinsona u Seattleu u Washingtonu. Istraživači su usporedili različite načine liječenja, uključujući kognitivnu bihevioralnu terapiju, antidepresivni lijek escitalopram, aerobnu tjelovježbu, dnevne omega-3 masne kiseline, hormonsku terapiju s estradiolom i lijek venlafaksin. 

Sudionice su ispunile ISI / indeks jačine nesanice  i PSQI / Pittsburgh indeks kvalitete spavanja na početku i opet dva do tri mjeseca nakon kognitivne bihevioralne terapije. 

Oko polovice žena je imalo početne rezultate od 12 ili više na skali  indeksa jačine nesanice koja obuhvaća raspon od 0 do 28., pri čemu je spavanje lošije što je indeks veći. Kognitivna bihevioralna terapija je rezultirala najvećim smanjenjem indeksa jačine nesanice u odnosu na placebo ili kontrolnu skupinu s prosječnim smanjenjem od 5.2 boda. Vježba i venlafaksin su smanjili indeks nesanice za oko 2 boda, dok su hormonska terapija, escitalopram i joga doveli do skromnih smanjenja bodova. 

Prosječni osnovni rezultati Pittsburgovog indeksa kvalitete spavanja su se kretali od 9.2 do 10.4 na ljestvici  raspona od 0 do 21. Kognitivna bihevioralna terapija smanjila je PSQI rezultate u prosjeku za 2.7 bodova. Escitalopram, vježba, joga, estradiol i venlafaksin su rezultirali prosječnom padom od 1.2 do 1.6 boda, no dodatak omega-3 nije uopće poboljšao simptome nesanice. 

Terapija razgovorom smanjuje probleme sa spavanjem u menopauzi

"Ako žena ima simptome nesanice povezane s menopauzom i umjereno uznemirujuće valunge, definitivno je vrijedno isprobati tečaj kognitivne bihevioralne terapije kao tretman prije nego što se pokuša s antidepresivnim lijekovima ili s niskom dozom estrogena", rekla je Guthrie. Ovo je dobra vijest jer takva vrsta terapije ne uključuje lijekove, jeftina je i neinvazivna, izjavila je Guthrie.

 

IZVOR: http://bit.ly/2kphM3D
Sleep 2018. Health (MsFLASH) studies.

Povezane teme

  Novosti - Sve