Datum zadnje izmjene: 07. 02. 2021.

Duže trajanje dojenja, kao i dojenje bez dohrane, povezano je s manjim rizikom od infekcije dojenčadi koje zahtijevaju hospitalizaciju, navodi danska studija.

Istraživači su ispitivali podatke o 805 parova majki i dojenčadi, koristeći tjedne tekstualne poruke za prikupljanje podataka o dojenju do prestanka dojenja te dvotjedne tekstualne poruke od 12. do 36. mjeseca kako bi prikupili podatke o eventualnim simptomima infekcije.Ukupno je 777 majki (95.3%) za počelo dojenje, a medijan trajanja dojenja iznosio je 7.6 mjeseci. Ukupno je dojeno 626 novorođenčadi (76.8%), s medijanom trajanja dojenja od 2.1 mjeseca; u dobi od 6 mjeseci devet beba (1%) bilo je isključivo dojeno.

Tijekom ispitivanog razdoblja 207 je novorođenčadi (25.4%) bilo hospitalizirano jednom ili više puta zbog infekcije, sa prosječnom stopom incidencije hospitalizacije 14.63 na 100 osoba-godina. Sveukupno, istraživači nisu utvrdili statistički značajnu razliku između stope zaraze kod dojenčadi koja uopće nikada nisu dojena i one koja jesu. Trajanje dojenja je, međutim, činilo razliku. Svaki dodatni mjesec dojenja bio je povezan s manjim rizikom od hospitalizacija zbog infekcije.

"Rezultati potvrđuju važnost dojenja i majke treba poticati na dojenje", rekao je stariji autor studije dr. Steffen Husby, profesor pedijatrije u Dječjoj bolnici Hans Christian Andersen u Sveučilišnoj bolnici Odense u Danskoj. Nadalje, kliničari bi i dalje trebali uvjeravati majke koje hrane djecu formulom da to nije štetno, rekao je dr. Husby. "Ovo je statistički značajan učinak i bebe koje se hrane formulom mogu se vrlo dobro nositi čak s ozbiljnim infekcijama", rekao je dr. Husby.

Kada su istraživači stratificirali dojenčad prema dobi, otkrili su povezanost između trajanja bilo koje varijante dojenja i nižeg rizika infekcije za bebe do 11 mjeseci. U dobi od 12 do 36 mjeseci nije potvrđena povezanost. Trajanje isključivo dojenja povezano je s nižim stopama hospitalizacije zbog infekcije tijekom prvih 24 do 36 mjeseci života.

Dojenčad koja su isključivo dojena 4 mjeseca ili više imala je niži rizik hospitalizacije zbog infekcija tijekom prvih 24 do 36 mjeseci života (aIRR 0.45) u odnosu na bebe koje nikada nisu bile dojene ili nisu bile isključivo dojene. Istraživači su također proučavali simptome dojenčadi koja su imala infekcije kod kuće, ali nisu dobili bolničku njegu. Za ove manje ozbiljne infekcije nije bilo povezanosti između trajanja bilo koje forme dojenja i prevalencije bilo kakvih simptoma infekcije.

Jedno ograničenje studije je da su sudionice bile bolje obrazovane i starije od žena u općoj populaciji Danske, što ograničava generalizaciju rezultata, napominju autori u znanstvenom časopisu 'Pediatrics'. Također je moguće da su u nekim slučajevima infekcije mogle navesti majke da prestanu dojiti.

Dojenje je povezano sa smanjenim rizikom od ozbiljnih infekcija dojenčadi

Kliničari bi trebali podržavati majke u isključivom dojenju šest mjeseci i nastaviti najmanje godinu dana, rekla je dr. Lori Feldman-Winter, profesorica pedijatrije na Medicinskom fakultetu Cooper sa Sveučilišta Rowan u Camdenu u državi New Jersey i predsjednica Američke akademije Pedijatrijska sekcija o dojenju.

"Za dojenčad čije majke ne mogu dojiti ili ne doje u skladu s preporukama AAP-a, važno je prepoznati ranjivost s kojom se ova dojenčad suočavaju u gledu potencijalno štetnih infekcija", navela je dr. Feldman-Winter, koja nije bila uključena u studiju. Kliničari bi također trebali promicati prevenciju infekcija.

"Slično savjetima koje dajemo za sprečavanje širenja COVID-a, važno je da oni koji brinu o dojenčadi budu na oprezu pri pranju ruku, drže se podalje od dojenčadi ako nisu dobro i da nose maske", rekla je dr. Feldman-Winter.

 

IZVOR: https://bit.ly/34q8KYw Pediatrics, online  2020

 

Sanja Tadić dr. med.

Povezane teme

  Novosti - Sve