Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Niska razina majčinih hormona štitnjače tijekom prva tri mjeseca trudnoće može utjecati na razvoj mozga fetusa te povećati rizik od poremećaja hiperaktivnosti s deficitom pažnje (ADHD), sugerira novo istraživanje.

U analizi podataka više od 300,000 djece rođene u bolnicama Kaiser Permanente u južnoj Kaliforniji, istraživači su otkrili da je, kada su trudnice imale nisku razinu hormona štitnjače tijekom prvog tromjesečja, zabilježeno 28-postotno povećanje rizika od ADHD kod njihovih potomaka, prema rezultatima objavljenim u American Journal of Perinatology.

"Zdravlje štitnjače u ranoj trudnoći vrlo je važno za neurološki razvoj potomstva", rekla je vodeća autorica studije Morgan Peltier, izvanredna profesorica na odjelima za opstetriciju, ginekologiju i reproduktivnu medicinu NYU Langone, bolnice Winthrop u New Yorku. Grad. "Učinci možda neće biti vidljivi pri rođenju, ali mogu biti trajni." Peltier i njeni kolege analizirali su elektroničke medicinske kartone od 571,674 rođenih između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2016. u svim bolnicama KPSC.

Evidencija je sadržavala podatke o perinatalnoj službi (opstetrički uvjeti i postupci, fetalni / neonatalni ishodi), stacionarnu / ambulantnu medicinsku njegu majke i djeteta, laboratorijske i ljekarničke podatke, sociodemografske i bihevioralne karakteristike majke, rasu / etničku pripadnost, dob i spol djeteta. Demografski, medicinski i porodnički medicinski kartoni majki povezani su s dječjim medicinskim kartonima koristeći jedinstvene brojeve medicinskih kartona za svaku trudnoću.

Istraživači su izuzeli 130,556 porođaja iz razloga koji uključuju: multiple trudnoće, mrtvorođenje, trudnoću kraću od 28 tjedana ili dulju / jednaku 43 tjedna, dijagnozu autizma i ADHD dijagnozu prije treće godine, ali nije potvrđeno u kasnijoj dobi.

Hipotireoza u trudnica može povećati rizik djeteta od ADHD

U studiji je ostalo 16,696 djece s dijagnozom ADHD i 312,461 bez poremećaja, a svi su praćeni do 17. godine. Od 329,157 trudnica praćenih u istraživanju, 9,675 (2,9%) ima dijagnozu hipotireoze. Žene koje su rodile djecu s ADHD bile su mlađe od one s djecom koja nisu imale ADHD, imale su završenu srednju školu i veću vjerojatnost zarade manje od 30,000 USD godišnje. Kada su istraživači uzeli u obzir čimbenike koji bi mogli utjecati na rizik od ADHD, otkrili su da je, sveukupno, prenatalna izloženost hipotireozi bila značajno povezana s povećanim rizikom od ADHD i "trend je uglavnom bio ograničen na prvo tromjesečje", napominju autori.

Otkrića sugeriraju da bi djeca čije su majka imala nisku razinu hormona štitnjače tijekom trudnoće "mogla imati koristi od pojačanog probira za ADHD i druge neurorazvojne poremećaje", rekao je Peltier. "Mnogo čimbenika rasta koji posreduju u razvoju mozga, uključujući mijelinizaciju i stvaranje sinapsi, regulirano je hormonom štitnjače."

Nova studija obrađuje "vrlo kontroverzno područje", rekao je dr. Terry Davies, stručnjak za hipotireozu u trudnoći, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku i bivši predsjednik Američke udruge za štitnjaču. "Literatura vrlo različito navodi, ali ovo je vrlo veliko istraživanje i zato mislim da daje važnu poruku", rekao je dr. Davies. "Ovo je još jedan podatak koji dodaje informacije o težoj insuficijenciji štitnjače koja uzrokuje neurorazvojne probleme."

"Rizik otkriven u ovoj studiji je mali, ali mislim da još jednom potvrđuje da je status štitnjače svake žene koja planira zatrudnjeti ili je trudna vrlo važan", rekao je dr. Davies. "Profesionalna društva još uvijek ne preporučuju rutinski pregled funkcije štitnjače, što mislim da se protivi dokazima."

Iako žene mogu biti obrađene za hipotireozu kada dođu u prvi prenatalni posjet, to može biti prekasno, rekao je dr. Davies. "Žene se često pojavljuju tek u 10. ili 12. tjednu trudnoće, a to znači da prvog tromjesečja više nema", dodao je. "Glavno razdoblje razvoja mozga već je prošlo. Neuronske stanice ovise o hormonu štitnjače za normalnu diferencijaciju, obradu i izgradnju mozga. Nema sumnje da mozak treba potporu štitnjače, pun je receptora hormona štitnjače."

 

IZVOR: https://bit.ly/2Tk2mf7 American Journal of Perinatology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve