Datum zadnje izmjene: 28. 03. 2021.

Žene s rakom dojke koje se podvrgavaju očuvanju plodnosti imaju veću šansu od onih koje imaju neuspješne tretmane potpomognute oplodnje (MPO), bez dodatnog rizika od smrtnosti, sugerira nedavna studija.

Istraživači su ispitali podatke o 425 žena s dijagnozom raka dojke koje su bile podvrgnute očuvanju plodnosti u Švedskoj između 1994. i 2017., kao i podatke o 850 žena usklađenih s dobi, regijom i vremenom dijagnoze raka dojke koje nisu bile podvrgnute očuvanju plodnosti.

Žene koje su podvrgnute očuvanju plodnosti imale su višu stopu nataliteta (modificirani omjer rizika, engl. adjusted hazard ratio, aHR 2.3) i višu stopu uporabe MPO-a (aHR 4.8) od žena koje nisu bile podvrgnute očuvanju plodnosti. Smrtnost je bila niža za skupinu s očuvanjem plodnosti (aHR 0.4)."Za mladu ženu kojoj je nedavno dijagn osticiran rak dojke, buduće šanse za stvaranje obitelji bitno su smanjene ako se ne podvrgne očuvanju plodnosti", rekao je viši autor studije dr. Kenny Rodriguez-Wallberg, specijalist reproduktivne medicine na Karolinska Institutu u Stockholmu u Švedskoj.

Očuvanje plodnosti može se sigurno postići kada se mlade žene s dijagnozom raka promptno upućuju od onkologa specijalistima reproduktivne medicine kako bi se osigurala pravovremena rasprava o mogućnostima plodnosti i minimalnom kašnjenju liječenja raka, rekao je dr. Rodriguez-Wallberg.

U skupini koja je bila podvrgnuta očuvanju plodnosti, 97 žena (22.8%) imale su najmanje jedan porođaj nakon dijagnoze raka dojke (praćenje 4.6 godina), u usporedbi sa 74 žene (8.7%) u skupini koja nije bila podvrgnuta očuvanju plodnosti (praćenje 4.8 godina). Više žena u fertilnoj skupini (71.1%) bile su nulipare nego u skupini koja nije podvrgnuta očuvanju plodnosti (20.1%). Žene u skupini s očuvanjem plodnosti također su imale veću vjerojatnost da će imati više od jednog djeteta nakon liječenja raka dojke (37.3%) od žena koje nisu podvrgute očuvanju plodnosti (17.7%).

Žene koje su bile podvrgnute očuvanju plodnosti bile su mlađe (srednja dob 32.1 godina) od onih koje nisu (srednja dob 33.3 godine). Osim toga, one koje su imale očuvanje plodnosti imale su veću vjerojatnost da će imati tumore pozitivne na estrogenske receptore (68%) i primiti kemoterapiju (93.9%) od onih koje nisu bile podvrgnute očuvanju plodnosti (60.6% odnosno 87.7%).
 

Očuvanje plodnosti povezano je s boljim reproduktivnim ishodima nakon raka dojke

Jedno važno ograničenje studije je da istraživačima nedostaju podaci o namjerama pacijentica da imaju djecu, a moguće je da su se žene u dvije skupine razlikovale u namjeri da zatrudne, napominje tim za istraživanje u JAMA Oncology.

Unatoč tome, rezultati pokazuju da žene imaju koristi od očuvanja plodnosti ako žele imati djecu nakon liječenja i naglašavaju važnost kliničara koji raspravljaju o ovoj opciji s pacijenticama, rekao je dr. Kutluk Oktay, direktor Inovacijskog instituta za očuvanje plodnosti i potpomognutu oplodnju u New Yorku, koji nije bio uključen u studiju.

Postoje brojni načini na koje žene s rakom dojke mogu sigurno sačuvati svoju plodnost prije kemoterapije, izjavila je dr. Oktay, koja također vodi Laboratorij za molekularnu reprodukciju i očuvanje plodnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale u New Havenu u Connecticutu.

"Razvili smo specifične protokole stimulacije jajnika pomoću inhibitora aromataze ili liječenja tamoksifenom kako bismo blokirali neželjene učinke porasta estrogena na stanice raka dojke, kako bi žene mogle sigurno sačuvati svoje oocite i embrije", rekla je dr. Oktay. "Osim toga, žene s rakom dojke podvrgavaju se zamrzavanju tkiva jajnika, što ne zahtijeva stimulaciju jajnika."IZVOR: https://bit.ly/3odVLAy JAMA Oncology,2020.

 

Sanja Tadić dr. med.

Povezane teme

  Novosti - Sve