Unos vitamina A, E i D je povezan sa zdravljem dišnih puteva
Prema novim otkrićima, veći unos vitamina A, E i D povezan je s boljim zdravljem dišnih puteva. Konzumiranje više vitamina A i E u prehrani i dodacima te uzimanje više vitamina D iz dodataka je povezano s manjim rizikom zdravstvenih tegoba dišnog sustava na koje se žale pacijenti, napisali su dr. Suzana Almoosawi s Imperial College u Londonu i dr. Luigi Palla u Izvještaju Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu u BMJ Nutrition, Prevention and Health.
Dr. Almoosawi i dr. Palla proučavali su unos vitamina A, E, C i D, hranjivih sastojaka za koje je poznato da podržavaju funkciju imunološkog sustava, kod 6,115 odraslih osoba koje su sudjelovale u National Diet and Nutrition Survey (NDNS) Rolling Programme od 2008.g. - 2016.g. Trideset i tri osobe su prijavile respiratorne tegobe.
Unos vitamina A, D i E putem dodataka povezan je sa znatno nižim rizikom od respiratornih tegoba, što se potvrdilo nakon što su autori prilagodili dob, spol, BMI, prihod kućanstva i status pušenja.
Dijetalni unos A i E, ali ne i D, također je obrnuto povezan s respiratornim problemima. Unos vitamina C nije bio povezan s bolestima dišnog sustava.
NDNS definicija respiratornih tegoba široka je i uključuje zarazna i neinfektivna stanja, napominju autori. "To implicira da je generalizacija nalaza naše studije ograničena i da se ne donose zaključci u vezi s trenutnom pandemijom COVID-19", dodaju. "Ostala ograničenja uključuju mali broj slučajeva i nemogućnost razdvajanja uzročnosti."
"Znamo da pothranjenost predisponira infekcije", rekla je dr. Almoosawi. Nedostatak vitamina D vrlo je čest, primijetila je, a ograničenja aktivnosti na otvorenom zbog pandemije vjerojatno su ga učinila još raširenijim. Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) sada preporučuje da svi - ne samo rizični pojedinci - uzimaju 10 ug vitamina D dnevno od listopada do početka ožujka kako bi se suzbili negativne posljedice karantene.
Iako neka izvješća sugeriraju da bi vitamin D mogao zaštititi od koronavirusa, prema NHS-u nema dovoljno dokaza koji podržavaju upotrebu dodataka vitamina D u tu svrhu.
"Sada smo u procesu prikupljanja i dobivanja podataka o prehrambenom statusu ljudi i učestalosti COVID-a", rekla je dr. Almoosawi. "Nadamo se da ćemo uvidom u podatke moći vidjeti jesu li doista ljudi koji nisu uzimali vitamin D na kraju razvili COVID i teže oblike COVID-a."
IZVOR: https://bit.ly/2TBBfwr BMJ Nutrition, Prevention and Health, online 2020.