Dojenje štiti od pretilosti djece poticanjem zdravih crijevnih bakterijaDojenje može zaštititi dojenčad od pretjerane težine u prvoj godini života poticanjem rasta korisnih mikroorganizama crijeva.
Kontakt RSS
Dojenje štiti od pretilosti djece poticanjem zdravih crijevnih bakterija
Dojenje može zaštititi dojenčad od pretjerane težine u prvoj godini života poticanjem rasta korisnih mikroorganizama crijeva.

Dojenje štiti od pretilosti djece poticanjem zdravih crijevnih bakterija

Objavljeno: 28. rujna 2018., Datum zadnje izmjene: 30. rujna 2018.

Dojenje može zaštititi dojenčad od pretjerane težine u prvoj godini života poticanjem rasta korisnih mikroorganizama crijeva, dok hranjenje formulom može potaknuti promjene mikrobiota crijeva koje su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom, prema novim podacima iz kanadske studije Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD).

Analiza je pokazala da je raniji prestanak dojenja i nadomjestak formulom bio povezan s povećanjem rizika za prekomjernu težinu ovisno o dozi unutar 12 mjeseci, a ta je povezanost djelomično objašnjena crijevnim mikrobiotskim karakteristikama u dobi od tri do četiri mjeseca starosti, objavili su istraživači na mreži u "JAMA Pedatrics".

"Ova studija pruža nove informacije kako bi pomogla kliničarima i roditeljima da donose informirane odluke o prehrani dojenčadi", izjavio je dr. Meghan Azad iz Dječjeg bolničkog istraživačkog instituta Manitobe u Winnipegu.

"Dojenje ima mnoge važne i dugoročne zdravstvene prednosti. Naša studija pokazuje da majčino mlijeko ima ogroman utjecaj na mikrobiološku crijevnu floru i da dojenje bebe značajno smanjuje vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu", rekla je dr. Azad.

Pretilost počinje u ranoj životnoj dobi i nije jasno kako prehrambene navike dojenčadi utječu na razvoj mikrobiota i na debljanje, zabilježili su u svom članku.

Analizirali su podatke o prehrambenim navikama i nalaze fekalne mikrobiote za skupinu dojenčadi u studiji CHILD. U tri mjeseca, 579 od 1.077 (53.8%) je isključivo hranjeno majčinim mlijekom.

Dojenčad koja je isključivo hranjena formulom u tri mjeseca je imala dvostruko povećani rizik za prekomjernu težinu s 12 mjeseci (33% prema 19%, podešen omjer vjerojatnosti, 2,04).

U razdoblju s tri do četiri mjeseca, hranjenje formulom je koreliralo s višom raznolikošću mikrobiota i povećanom količinom Lachnospiraceae, što je djelomično objasnilo povećani rizik od prekomjerne težine u dojenčadi koja nije dojena.

"Važno je," rekla je dr. Azad, "što smo primijetili odgovor na dozu, što znači da svaki obrok pomaže – povremeno dojenje je bolje od ničega, a svaki dodatni tjedan ili mjesec čini razliku u mikroorganizmima crijeva i riziku od pretilosti. Mislim da je ovo važna poruka jer se neke majke osjećaju pod pritiskom s preporukama za isključivo šestomjesečno dojenje. Čini se da je to optimalno, ali je čak i djelomično dojenje ili kraće trajanje dojenja korisno. "

Postoje suptilne ali statistički značajne razlike u mikrobioti dojenčadi koja su bila izložena formuli samo kratko za vrijeme boravka u bolnici, iako kliničke implikacije tih promjena nisu jasne.

Dr. Azad je rekla da je ovo prva studija koja istražuje pitanje "samo jedne bočice" formule u bolnici u odnosu na pretilost i mikrobiom.

"Naši rezultati sugeriraju da nema velikog utjecaja na pretilost, ali postoje neke suptilne promjene u mikrobiomu. Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo što to znači za zdravlje, ali u međuvremenu trebamo biti oprezni oko davanja formule tijekom ovog kritičnog razdoblja neposredno nakon rođenja, osim ako je medicinski nužno ", rekla je. "Formula nikada nije mogla zamijeniti u potpunosti majčino mlijeko, jer majčino mlijeko sadrži tisuće bioaktivnih komponenti koje su "individualizirane "za dojenčad, a razlikuju se između majki i mijenjaju tijekom vremena".


IZVOR: https://bit.ly/2sJUR3v
JAMA Pediatr 2018.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni