Datum zadnje izmjene: 26. 12. 2019.

Infekcija humanim papiloma virusima može ostaviti različite posljedice, kao što su kondilomi vulve i vagine, ali i intraepitelne promjene pločastog/skvamoznog epitela ovih struktura, koje mogu predstavljati i predstadije karcinoma vulve i vagine ('prekanceroze').

Laserska evaporizacija podrazumijeva fotodestrukciju tkiva uz pomoć laserske svjetlosti. Postupak se provodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se na vrlo poštedan i nježan način uklanjanju lezije vulve ili vagine. Na ovaj način se uklanjaju ne samo sve vrste nemalignih tvorbi i izraslina u predjelu vulve, već se postupak koristi i za liječenje ozbiljnih promjena kao što su prekanceroze vulve i vagine, pri čemu se koriste različite vrste energija i valne duljine laserskog snopa svjetlosti. 

Laserskom evaporizacijom u području vagine i vulve uništavamo vaginalne i vulvarne  kondilome, papilome i druge izrasline, ali medicinski gledano, najvažnija primjena laserske evaporizacije u ovom području  je u liječenju HSIL-a – skvamoznih intraepitelnih lezija visokog stupnja vulve (VIN) i osobito vagine (VAIN), gdje je bez premca zbog najvećim dijelom nedostupnosti lezija drugim načinima liječenja.

Postupak se provodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se u slučaju vaginalnog postupka aplicira vaginalni anestetik u obliku kreme, koja ostvaruje puno djelovanje za oko pola sata. U tom slučaju pacijentice će prije samog postupka sačekati da krema započne djelovati. Ako se postupak provodi na vulvi, koriste se lokalni anestetici u obliku subkutanih injekcija, koji svoje djelovanje ostvaruju neposredno nakon injiciranja, pa se laserski postupak može izravno nastaviti. Lokalni anestetici osiguravaju bezbolnost postupka.
 

Laserska evaporizacija

Prednost laserskog postupka nad elektrokoagulacijom ovih lezija je u tome što nije potrebno šivanje tretiranog područja, manja je bolnost, vrijeme zahvata i oporavak su značajno manji. Nakon zahvata nije potrebna antibiotska terapija. Rana obično spontano zarasta tijekom narednih tri tjedna, kada je zabranjen spolni odnos, kupanje u kadi, bazenu ili moru, te uporaba tampona. 

Laserska evaporizacija bolesnog tkiva, ne samo da uništava intraepitelne lezije, već omogućuju obnavljanje tkiva  zajedno s krvnim žilama i živčanim završecima. U ovom pravom procesu regeneracije nema stvaranja ožiljnih promjena, suženja i struktura, što predstavlja još jednu prednost nad kirurškim rezom ili elektrokirurškim postupkom.

Komplikacije laserskih zahvata su općenito izuzetno rijetke, a kod evaporizacije ih gotovo i nema. Ukoliko je provedena vaginalna laserska fotodestrukcija, tijekom procesa cijeljenja se javlja iscjedak koji može biti žućkaste boje ili sukrvav. Oporavak nakon laserske terapije je gotovo trenutačan ako se radi o sasvim malim destrukcijama, kada nije potrebno šivanje, a rana zarasta od podloge prema površini uz minimalnu njegu. 

Kod većih zahvata je ponekada iznimno potrebna korekcija šivanjem i naknadno mirovanje, kada se odgovarajući postoperativni oporavak unaprijed individualno planira i dogovara. U slučaju šivanja koriste se vrlo tanki, intrakutani šavovi i samoresorptivni konac, tako da nije potrebno vađenje konaca od kojeg većina žena strijepi.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i estetskih postupaka prema Europskom udruženju za estetsku ginekologiju (ESAG). Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskim zahvatima, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu. 
Dr. Vesna Harni 
 

Galerija fotografija

Laserska evaporizacija
Laserska evaporizacija
Laserska evaporizacija
Laserska evaporizacija
Laserska evaporizacija
Laserska evaporizacija
 

Povezane teme