Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2020.

Žene s anoreksijom nervozom imaju poremećaje parametara gustoće kostiju, dok žene s atletskom oligoamenorejom imaju povećanu stopu prijeloma kostiju, iako imaju normalnu mineralnu gustoću kostiju, navode istraživači.

"Iako već dugi niz godina znamo da su poremećaji hranjenja, kao što je anoreksija nervoza, visokorizični za smanjenje metabolizma kostiju i prijelome, ova studija ukazuje na štetne učinke oligoamenoreje na kosti čak i kod sportašica normalne tjelesne težine", rekao je dr. Madhusmita Misra iz Opće bolnice Massachusetts i Harvard Medical School u Bostonu. "Rezultati studije upućuju na to da možda treba razmotriti terapijske intervencije, čak i prije nego što mlade žene koje intenzivno vježbaju zadovolje kriterije za osteoporozu", rekao je.

Dr. Misra i njegovi kolege su izračunali koštane parametre u 468 žena u dobi od 14 do 21 godine, uključujući 269 žena s anoreksijom, 104 ženskih sportašica s oligoamenorejom i 95 normalnih eumenoroičnih kontrola.

Žene s anoreksijom nervozom su imale nižu koštanu gustoću u  donjem dijelu kralježnice (WBLH); nižu volumetrijsku koštanu gustoću, kortikalnog područja i debljinu radijusa te nižu trabekularnu volumetrijsku koštanu gustoću nego kontrole, navode istraživači u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Nasuprot tome, sportašice s oligoamenorejom se nisu razlikovale od kontrola za većinu mjera mineralne gustoće kostiju, iako su bodovi kralježnice / Z-rezultat bili niži u tih sportašica nego u kontrolama. 

Prevalencija ukupnog prijeloma je bila usporediva u žena s anoreksijom (38,2%) i oligoamenorejom (42,6%), a značajno viša nego u kontrolnih skupina (22,4%). 

Daleko više žena s oligoamenorejom (25%) nego s anoreksijom nervozom (5,0%) ili kontrolom (1,2%) je imalo stres frakture, dok su non-stres frakture bile češće kod anoreksije (35,7%) nego kod oligoamenoreje 20,0%) ili među kontrolama (21,2%). 

Koštana oštećenja različita kod anoreksije i atletske amenoreje

"Poznato je da atletska aktivnost ima blagotvoran učinak na kosti zbog pridruženog mehaničkog opterećenja te su ovi efekti nedostatni zbog smanjene energije koja dovodi do oligoamenoreje", rekao je dr. Misra. "Mlade sportašice treba se savjetovati za optimizaciju unosa kalorija kako bi se izbjeglo nenamjerno izgladnjivanje, a svaki poremećaj u ponašanju hranjenja treba rano riješiti kako bi se spriječilo pojavljivanje oligoamenoreje." 

"Anoreksija nervoza, naravno, ima značajne štetne učinke na gustoću kostiju, strukturu i čvrstoću te je potrebno rano je dijagnosticirati i tretirati kako bi se izbjegli dugotrajni učinci na zdravlje kostiju", rekao je.

 

IZVOR: https://bit.ly/2qNfjPT
J Clin Endocrinol Metab 2018.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve