Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2020.

Starenje muškaraca povezano je sa smanjenjem vjerojatnosti rođenja u in vitro oplodnji (IVF) / intracitoplazmatskom ubrizgavanju spermija (ICSI) za idiopatsku neplodnost, pokazala je retrospektivna studija. "Iako se najgori klinički ishodi primjećuju kada su oba partnera u poodmakloj reproduktivnoj dobi, uvijek postoji negativan učinak starenja muškaraca, čak i ako su mlade partnerice", izjavio je za dr. Fabrizzio Horta sa Sveučilišta Monash u Melbourneu u Australiji. "To nismo predvidjeli. Iz naših studija na životinjama, očekivali smo da će muška dob možda postati problem samo u starijih žena čija jajašca imaju smanjenu sposobnost popravljanja DNK."

Smatra se da plodnost muškaraca traje s napredovanjem dobi, a mnogi muškarci imaju drugu obitelj kasnije u životu s novom partnericom. Učinak dobi očeva na ishod naprednih reproduktivnih tehnologija poput IVF-a i ICSI-a i dalje je kontroverzan.

Tim dr. Horta koristio je podatke iz 2,425 ciklusa IVF / ICSI-a kako bi procijenio utjecaj starenja muškaraca na živorođenje i druge kliničke ishode kod 1,506 parova s ​​idiopatskom neplodnošću u kojima su muški partneri bili zdravi i normozoospermični.

 U tim slučajevima, indikacije za standardni IVF (41,7%) bile su prethodno intrauterine inseminacije i idiopatska neplodnost, a indikacije za ICSI (58.3%) bile su neuspjeh oplodnje standardnim IVF-om i idiopatska neplodnost. Od svih prenesenih embrija, 25.1% je rezultiralo kliničkom trudnoćom, a 19.6% živorođenjem.

Nakon prilagođavanja drugim čimbenicima, svaka godina više u muškoj dobi povezana je sa 4.1% smanjenjem šansi za živorođenje, a svaka godina povećanja ženske dobi povezana je s 9.6% smanjenjem izgleda za živorođenje - oboje statistički značajni nalazi. Nije bilo značajnih interakcija između muške i ženske dobi, navode istraživači u časopisu Human Reproduction.

Starenje muškaraca i uspješnost IVF / ICSI postupka

Kada su u pitanju sekundarni ishodi, svaka godina povećane dobi povezana je s padom od 3% u kliničkoj trudnoći za mušku dob i s 8% pada vjerojatnosti kliničke trudnoće za žensku dob, kao i sa porastom vjerojatnosti od 4.5% pobačaja za mušku dob i 11.1% porasta vjerojatnosti pobačaja za žensku dob.

Negativni utjecaj povećanja muške dobi na rezultate IVF / ICSI bio je vidljiv unutar svake kategorije ženske dobi, ali veličina tog utjecaja na kliničke ishode (osim pobačaja) također se povećavala s povećanjem muške dobi.

Suprotno tome, dob muškaraca nije pokazao značajan utjecaj na stopu oplodnje ili iskorištenost zametaka, dok je povećanje ženske dobi povezano sa smanjenjem stope oplodnje i iskorištenosti.

"Znamo da proces starenja utječe na kvalitetu muških i ženskih gameta čak i ako izgledaju normalno. Rezultati naše studije jasan su dokaz ovog koncepta", rekao je dr. Horta. "Stoga bismo trebali imati za cilj razviti nove strategije koje će nam omogućiti da osiguramo  gamete najbolje kvalitete bilo poboljšanim zdravim životnim stilovima naših pacijenata ili razvojem novih tehnologija i liječenja."

"Iako znamo da je proces starenja povezan s lošijom kvalitetom gameta, trebali bismo potaknuti daljnje istraživanje i edukaciju kako bismo objasnili razloge za to", rekao je. "Konačno, trenutni trend postajanja roditelja u kasnijoj životnoj dobi može imati nepoznate implikacije koje bi mogle utjecati na buduće generacije, stoga je  istraživanje starenja u potpomognutim reproduktivnim tehnologijama sada od sve veće važnosti."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2DUdFTO

Human Reproduction, 2020. godine.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve