Progesteronski receptori predviđaju uspjeh liječenja endometriozeStatus receptora u endometriozi mogao bi se upotrijebiti za prilagodbu režima hormonskog liječenja nakon operacije.
Kontakt RSS
Progesteronski receptori predviđaju uspjeh liječenja endometrioze
Status receptora u endometriozi mogao bi se upotrijebiti za prilagodbu režima hormonskog liječenja nakon operacije.

Progesteronski receptori predviđaju uspjeh liječenja endometrioze

Objavljeno: 3. travnja 2019., Datum zadnje izmjene: 31. ožujka 2019.

Status progesteronskih receptora (PRp) pacijenatica s endometriozom "snažno je povezan" s odgovorom na progestagensku terapiju, pokazalo je novo istraživanje.

"Status receptora u endometriozi mogao bi se upotrijebiti za prilagodbu režima hormonskog liječenja nakon operacije, ako bi se odredila otpornost ne davati terapiju temeljenu na progestagenu ", piše dr. Valerie A. Flores i kolege iz Yale School of Medicine u New Havenu, Connecticut. "Utvrđivanje PRp statusa može omogućiti novi, ciljani, precizni pristup liječenju endometrioze."

Progestini su prva linija terapije boli kod bolesnica s endometriozom, ali nisu sve bolesnice odgovorile na liječenje, Dr. Flores i njezin tim bilježe u časopisu "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Da bi se ispitalo može li razina PRp ekspresije utjecati na uspjeh liječenja, analizirali su tkivo 52 žene s histološki potvrđenom endometriozom od kojih je 27% reagiralo na progestine.

Sedam je imalo visoku razinu PRp ekspresije (H-rezultat od 80 ili više), 28 je imalo srednju (H-rezultat 6-80), a 17 je imalo nisku ekspresiju progesteronskih receptora, s rezultatom H od 5 ili nižim.

Sve žene s visokom ekspresijom progesteronskih receptora reagirale su na progestine, dok 94% onih s niskom ekspresijom PRp nije reagiralo. Dvadeset i jedan posto pacijentica sa srednjom ekspresijom PRp reagiralo je na liječenje.

"Iako je riječ o retrospektivnoj studiji, bili smo u mogućnosti predložiti sustav bodovanja / klinički algoritam koji se može koristiti u praksi što bi pomoglo u izboru hormonske terapije nakon kirurškog liječenja endometrioze", piše dr. Flores i njezin tim.

"Status progesteronskih receptora u endometriozi mogao bi se koristiti na način koji je analogan primjeni ERp / PRp statusa u karcinomu dojke za određivanje režima hormonskog liječenja", dodaju.

"Ukratko, iako naš sustav bodovanja / klinički algoritam zahtijeva validaciju u budućim kliničkim ispitivanjima, predviđamo da će upotreba statusa progesteronskih receptora pacijentice omogućiti novi, ciljani pristup liječenju endometrioze".


IZVOR: https://bit.ly/2qmTtTj
J Clin Endocrinol Metab 2019.


:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni