Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Kada se zamrznuti embriji koriste tijekom in vitro oplodnje (IVF) živorođena djeca imaju nešto veći rizik za određene vrste raka, pokazuju podaci iz Danske. Analizirajući zdravstvene podatke više od milijun danske djece, istraživači su otkrili da bebe začete putem potpomognute reprodukcije, koja uključuje zamrznuti prijenos embrija, imaju više nego dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak u djetinjstvu, posebno leukemiju i neuroblastom, navodi se u izvješću objavljenom u znanstvenom glasilu 'JAMA'.

"Nismo pronašli povećane rizike s drugim vrstama liječenja neplodnosti", rekla je voditeljica studije Marie Hargreave iz Danskog istraživačkog centra za maligna oboljenja u Cophenhagenu.

Hargreave je pozvala na više istraživanja kako bi se potvrdila otkrića njezine skupine. Nadalje, "važno je naglasiti činjenicu da je povećani rizik za pojedinca vrlo mali, budući da je rak kod djece vrlo rijedak", rekla je. Danska ima jednu od najviših stopa postupaka potpomognute reprodukcije na svijetu. U 2018. godini 9.8% novorođenčadi začelo se tretmanima za neplodnost, napominju istraživači u svojem izvješću.

Da bi analizirali mogu li tehnike korištene za potpomognutu reprodukciju povećati rizik od raka kod djece, Hargreaveov tim obratio se nacionalnim registrima rođenih, smrti i medicinskim kartonima. Analizom je utvrđeno da je učestalost karcinoma u djetinjstvu među djecom rođenim od žena bez problema s plodnošću bila 17.5 na 100 000. Za djecu rođenu iz zamrznutog embrija, incidencija je bila 44.4 na 100 000, što je 2.43 puta veći rizik.

Nije bilo drugih statistički značajnih povećanja rizika od raka za djecu koja su začeta bilo kojim drugim tehnikama potpomognute reprodukcije. Ukupno je bilo 341 slučaja karcinoma u djetinjstvu tijekom proučenog razdoblja: od 1. siječnja 1996. do 31. prosinca 2012.

Nova studija se bavila važnim pitanjem, rekao je dr. Alan B. Copperman, direktor Odjela reproduktivne endokrinologije i neplodnosti zdravstvenog sustava Mount Sinai u New Yorku.

IVF sa smrznutim zamecima povezan s većim rizikom za leukemiju

Budući da studija izgleda samo kao asocijacija, nije jasno je li nalaz povezan sa samim postupkom ili pacijentima kojima je potreban postupak, rekao je dr. Copperman. Pored toga, svaki put kada se u velikom retrospektivnom istraživanju prouči rijedak događaj, statistička preciznost davanja točnih zaključaka je ograničena.

Pritom je rečeno: "potencijalni roditelji mogu se uvjeriti da je u 12,2 milijuna „osoba-po-godini“ praćenja rak djece dijagnosticiran u manje od 0,01% djece, bez obzira na to je li IVF korišten za začeće ili ne", primijetio je Copperman.

Budući da se prijenosi smrznutih zametaka sve češće događaju, bit će važno vidjeti više studija na ovu temu, rekla je dr. Sunita Katari, docentica u Magee centru za plodnost i reproduktivnu endokrinologiju u bolnici UPMC Magee-Womens u Pittsburghu, Pennsylvania. "To je nešto što zaista treba više studija i veće studije iz različitih zemalja", rekao je dr. Katari.

Također bi bilo korisno imati informacije o bazičnoj dijagnozi osoba koje prolaze tretmane plodnosti u ovoj studiji, rekao je dr. Katari.

 

IZVOR: https://bit.ly/2PsQV2w

JAMA, online 2020. godine.

Povezane teme

  Novosti - Sve