Zatvaranje elektrana na naftu i ugljen smanjilo stopu prijevremenih porođajaZatvaranje osam elektrana na naftu i ugljen u Kaliforniji je bilo povezano sa znatnim smanjenjem stope prijevremenih porođaja.
Kontakt RSS
Zatvaranje elektrana na naftu i ugljen smanjilo stopu prijevremenih porođaja
Zatvaranje osam elektrana na naftu i ugljen u Kaliforniji je bilo povezano sa znatnim smanjenjem stope prijevremenih porođaja.

Zatvaranje elektrana na naftu i ugljen smanjilo stopu prijevremenih porođaja

Objavljeno: 16. studenog 2018., Datum zadnje izmjene: 10. studenog 2018.

Zatvaranje osam elektrana na naftu i ugljen u Kaliforniji je bilo povezano sa znatnim smanjenjem stope prijevremenih porođaja kod žena koje žive u blizini, kažu istraživači.

Njihova je studija iskoristila "prirodni eksperiment" kada je zatvoreno šest postrojenja koja su koristila energiju nafte i dva postrojenja na ugljen. Korištenjem podataka prikupljenih od 2001. do 2011. godine je ustanovljeno da je stopa prijevremenih porođaja u žena koje su izložene najvišim količinama onečišćenja smanjena sa 7% na 5,1% nakon zatvaranja postrojenja.

Sagorijevanje nafte i ugljena ispušta čestice onečišćenja, neke dovoljno male da prodru u pluća i krvotok. Također emitira sumporni dioksid i dušikov oksid, kao i benzen, olovo, živu i druge štetne tvari u zrak, navode autori studije.

Mnoge studije povezuju onečišćenje zraka s preuranjenim porođajem. No, često je teško izdvojiti utjecaj onečišćenja, okoline, socioekonomskog statusa i rase na zdravstvene uvjete, napomenuo je tim studije u "American Journal of Epidemiology".

Da bi se procijenila izloženost trudnica zagađivačima iz obližnjih elektrana, istraživači su analizirali podatke o praćenju zagađenja okolnog zraka od dvije godine do godinu dana nakon zatvaranja svake elektrane. Također su imali pristup podacima za 57.000 rođenih koji su rođeni unutar 20 kilometara (12.4 milja) od elektrana.

Sveukupno, oko 6% porođaja je bilo prijevremeno. Žene koje su živjele unutar 5 km (oko 3 milje) od elektrana su pokazale najveći pad u prijevremenim porodima nakon zatvaranja postrojenja. Poboljšanje je bilo najveće među ne-latinskim, azijskim i crnim ženama i nije se razlikovalo po razini edukacije majke.

Istraživači su također promatrali stope prijevremenog porođaja oko osam elektrana koje nisu zatvorene i nisu pronađene nikakve razlike tijekom istih godina.

Nova studija "je suprotna našem standarnom postupku, umjesto proučavanja problema mogli bismo procijeniti rješenje", rekla je glavni autor Joan Casey sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley School of Public Health.

Budući da je u SAD-u 2016. godine bilo još 201 aktivna elektrana na ugljen, to znači da postoji prostor za dodatna zatvaranja i potencijalne zdravstvene beneficije, rekla je Casey. "Osim smanjenja emisija stakleničkih plinova, naša studija pokazuje i jedan potencijalni dodatni razlog za okretanje prema obnovljivim izvorima", dodala je.

Ti "prirodni pokusi" uključuju izlaganja koja se ne mogu provesti u tipičnim istraživanjima, rekla je Pauline Mendola, viša znanstvenica iz Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj djeteta Eunice Kennedy Shriver u Bethesdi, Maryland, koji je napisala komentar koji je pratio studiju.

"Ne možemo podijeliti ljude na razinu izloženosti i vidjeti što im se događa, ali u redovitom životu smo na raspolaganju.", rekla je Mendola u telefonskom razgovoru.

Prirodni pokusi često su skloni drugim čimbenicima koji bi mogli utjecati na nalaz, ali u ovom konkretnom slučaju je istraživački tim napravio dobar posao u pokušaju ispitivanja drugačijih objašnjenja, dodala je Mendola.


IZVOR: https://bit.ly/2xa1IbM i https://bit.ly/2JvP4cc
Am J Epidemiol 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni