Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.

Izgleda kako postmenopauzalna terapija estrogenima može povisiti rizik nastanka Parkinsonove bolesti unutar skupine žena koje su imale histerektomiju - operativno odstranjenje maternice, rezultat je najnovijeg istraživanja. Hormonsko nadomjesno liječenje u ispitanica s prirodnom menopauzom, nasuprot ovome, ne povisuje ovaj rizik. 

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Stanfordu / Stanford University School of Medicine, California, ispitivali su povezanost reprodukcijskih čimbenika i postmenopauzalne upotrebe hormona s nastankom Parkinsonove bolesti kod postmenopauzalnih žena. 

Ispitivanje je uključivalo 178 pacijentica s Parkinsonovom bolesti i 189 slučajno odabranih ispitanica koje su činile kontrolnu skupinu, a koje su bile uključene u tzv. trajni medicinski program Kaiser Permanente Medical Care Program, objavljeno je u znanstvenom časopisu Neurology. Znanstvenici navode da je povezanost između postmenopauzalne upotrebe hormona i Parkinsonove bolesti ovisno o tipu menopauze. 

Estrogenska terapija je bila povezana s 2.6 puta većim rizikom javljanja Parkinsonove bolesti u skupini pacijentica kod kojih je učinjena histerektomija s ili bez ooforektomije - operativno odstranjenje jajnika, u usporedbi s ispitanicama koje nikada nisu koristile estrogene. Rizik nastanka bolesti je rastao s duljinom trajanja estrogenske terapije. 

Uporaba hormona, samo estrogena ili u estrogensko-gestagenskoj kombinaciji - nije bila povezana s povišenim rizikom javljanja Parkinsonove bolesti u skupini ispitanica s "prirodnom" menopauzom. Kod ispitanica kod kojih je posljednja menstruacija nastupila s 44 godine ili ranije, rizik javljanja Parkinsonove bolesti je bio dvostruko manji. 

"Za sada nije poznato logično biološko objašnjenje zbog čega upotreba estrogena može povisiti rizik javljanja Parkinsonove bolesti", navode znanstvenici. 

Estrogeni i Parkinsonova bolest

"Rezultati animalnih pokusa ukazuju da estrogen modulira dopaminergičku aktivnost u nigrostriatalnom sustavu, no s obzirom na razlike u eksperimentalnim uvjetima, ne postoji konsenzus po pitanju mehanizma kojim estrogeni utječu na dopaminergički sustav."


Neurology 2005;65:383-390.

 
 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve