Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Potreba za inzulinom se povećava s paritetom u trudnica s dijabetesom tipa 1, izvijestili su istraživači iz Danske. "Intrigantno je što smo pronašli tako snažnu povezanost između povećanja pariteta i zahtjeva za inzulinom", izjavila je dr. Gitte O. Skajaa iz sveučilišne bolnice, Aarhuso. "Čak i nakon prilagodbe za druge rizike (BMI prije trudnoće, HbA1c u trudnoći, starost i trajanje dijabetesa tipa 1), korelacija je još bila jasna." 

Tijekom normalne trudnoće periferna osjetljivost na inzulin se smanjuje kao rezultat porasta razine dijabetogenih placentarnih hormona. Neke studije su pokazale povećanje učestalosti dijabetesa tipa 2 s porastom pariteta, dok druge nisu pronašle takvu povezanost. Jasno je, međutim, da povećanje potrebe za inzulinom tijekom trudnoće znatno varira između žena.

Da bi istražili vezu, tim dr. Skajaije je procijenio potrebe za inzulinom kod 536 trudnoća u 380 žena s dijabetesom tipa 1. Sve u svemu, potreba za inzulinom je smanjena za 4% od osnovnih vrijednosti u periodu od 11-16 tjedana trudnoće i porasla je za 70% u 33-36 tjedana trudnoće. Na kraju trudnoće, potrebe za inzulinom su bile 66% više nego prije trudnoće. 

Prosječni dnevni zahtjevi za inzulinom kroz cijelu trudnoću se povećavaju s paritetom, navode istraživači u The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Nakon prilagodbe za druge važne varijable, potrebe za inzulinom su bile su 13% više tijekom druge trudnoće, 20% više tijekom treće trudnoće i 36% više u kasnijim trudnoćama u usporedbi s prvom trudnoćom. 

"Kao najveća studija ove vrste, naša studija može dati neke vrijedne i precizne procjene o tijeku potrebe za inzulinom u svim trudnoćama s dijabetesom tipa 1", rekla je dr. Skajaa. "To bi moglo pomoći liječnicima prilikom određivanja doze inzulina trudnicama s dijabetesom tipa 1, bez obzira na njihov paritet te pomoći ženama s korisnim informacijama o tome što očekivati tijekom trudnoće". 
 

Potreba za inzulinom u žena s dijabetesom raste s brojem trudnoća

"Treba imati na umu da trudnica koja već ima 2 ili 3 djece treba više inzulina nego što biste očekivali - samo zbog njezina pariteta", rekla je. "To su također vrijedne informacije za nju u početku svoje trudnoće kada pitaju što mogu očekivati u trenutačnoj trudnoći u usporedbi s bivšim trudnoćama". 

Dr. Silver K. Bahendeka, stručnjak za dijabetes na Sveučilištu u Ugandi, rekao je: "Briga o pacijentu mora uvijek biti individualizirana, a zahtjevi se mijenjaju s različitim fiziološkim stanjima. " 

"Više je studija potrebno u drugim uvjetima koji utječu na dijabetes tipa 1 kako bismo bolje razumjeli bolest i poboljšali ishod liječenja", rekao je dr. Bahendeka.

 

IZVOR: https://bit.ly/2GMCzHS
J Clin Endocrinol Metab 2018.g

 

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve