Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2021.

Procjena srca kod trudnica između 35. i 37. tjedna može poboljšati napore za predviđanje koje žene su u visokom riziku za razvoj preeklampsije, sugerira  nedavna studija. Istraživači su ispitali podatke o 1,602 žene s jednoplodnom trudnoćom koje su imale rutinske preglede od 35. do 36. tjedna, uključujući 50 žena (3.12%) koje su razvile preeklampsiju.

U usporedbi sa ženama bez preeklampsije, one koje su razvile stanje kasno u trudnoći imale su višu srednju vrijednost arterijskog krvnog tlaka (97.6 mmHg naspram 87.9 mmHg); sustavni vaskularni otpor (1,500 naspram 1,400); i ocjenu rizika preeklampsije (23.4 naspram 0.9). Procjena rizika iznad 5 ukazuje na visok rizik za preeklampsiju kasno u trudnoći.

Čak i među ženama s niskim ocjenama rizika, odnos između brzine ranog mitralnog priljeva i mitralne anularne rane dijastoličke brzine (E/e') od 7.3 ili više i mase lijeve klijetke indeksirane za površinu tijela od 63.2 g/m2 bili su povezani s povećanim rizikom za preeklampsiju (omjer opasnosti 20.1), izvjestio je  studijski tim u časopisu Hypertension.

To upućuje na to da kliničari mogu dobiti točniju sliku o tome koje su žene izložene povećanom riziku za preeklampsiju ako pogledaju lijevu ventrikularnu masu i omjer E/e' uz ocjene rizika preeklampsije koje se tradicionalno koriste za pregled žena za ovo stanje, rekla je viša autorica studije dr Marietta Charakida, viši predavač i konzultant iz fetalne i pedijatrijske kardiologije na King's College London u Velikoj Britaniji.

"Prethodna ispitivanja pokazala su da trudnice koje su izložene riziku da razviju preeklampsiju imaju srčanu disfunkciju i da je srčani mišić deblji u odnosu na one koje imaju nekompliciranu trudnoću", rekla je dr. Charakida. "Trenutna studija nadopunjuje to znanje i također pruža dokaze da procjena majčine srčane funkcije i strukture ne samo da može pružiti inkrementalne informacije nego i bolje diskriminirati žene u riziku za preeklampsiju u usporedbi s validiranim kombiniranim modelom procjene rizika koji se temelji na majčinim karakteristikama, krvnom tlaku i biokemijskim indeksima."

Glavno ograničenje studije je da procjena srca trudnica zahtijeva obuku i stručnost, rekla je dr. Charakida. To znači da bi analiza troškova i koristi trebala biti učinjena, zajedno s provjerom valjanosti u drugim kohortama, prije nego što bi moglo imati smisla inkorporirati ehokardiografiju u rutinsku kliničku praksu.
 

Procjena srca između 35. i 37. tjedna trudnoće poboljšava  predviđanje preeklampsije

"Trenutačna studija pruža uvid u proces bolesti, ali malo je vjerojatno da će se rutinska ehokardiografija uvesti u rutinsku kontrolu trudnica", rekao je dr. Basky Thilaganathan, autor u redakciji koja prati studiju i direktor jedinice fetalne medicine na . St Georges University Hospitals NHS Foundation Trust u Londonu.

Međutim, rezultati podvlače potrebu za boljom procjenom rizika za preeklampsiju, rekao je dr. Thilaganathan.
"Više se ne trebamo pozivati na test star 200 godina - mjerenje krvnog tlaka - za procjenu rizika za zdravlje majke za stanje koje još uvijek ubije 40,000 žena godišnje diljem svijeta", rekao je dr. Thilaganathan. "Kliničari to moraju razumjeti . . . kardiovaskularne biokemijske ili biofizičke markere potrebno je koristiti u njihovoj rutinskoj kliničkoj praksi."
 

SOURCE: https://bit.ly/2CCrEk2 and https://bit.ly/3fSarS2 Hypertension, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve